Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Meerderheid Kamer verwerpt ‘onrealistisch’ asielplan VVD

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (VVD) maakt zich klaar voor een debat in de Tweede Kamer over het asielplan van de VVD.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (VVD) maakt zich klaar voor een debat in de Tweede Kamer over het asielplan van de VVD. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer heeft vanavond de vloer aangeveegd met een asielplan van regeringspartij VVD. De fracties waren vooral kritisch over het idee om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers.

Wat D66 betreft kan het “onrealistische plan” waarvan “een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV” beter meteen de prullenbak in. De SP noemde het “een nogal hitsige oproep” naar de PVV-achterban.

Maar ook de PVV viel hard uit. “Volksverlakkerij, wanstaltig en laf”, sprak PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Hij hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. Want die ziet het plan ook helemaal niet zitten.

De wens van de liberalen om juist te investeren in de opvang van vluchtelingen in hun eigen regio, vond wel breed gehoor. Maar dat gebeurt al en daar betaalt Nederland ook aan mee. De SP benadrukte dat de meeste opvang - 90 procent van de vluchtelingenstroom - al plaatsheeft in de eigen regio en dus veelal in arme landen.

Maar het gaat VVD-Kamerlid Malik Azmani om die resterende procenten die in gammele bootjes naar Europa stappen. Verdrinkingsdrama’s zijn volgens hem alleen te voorkomen als Europa stopt met de asielzoekersprocedures. Hij beschuldigde de andere partijen ervan weg te kijken van de problemen. (ANP)

Lees ook uit NRC: VVD zoekt profiel met asielplan