Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Malmström: TTIP komt toch niet rond in 2015

De onderhandelingen het handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, TTIP, lopen vertraging op. Dit heeft eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) gezegd na een informeel Europees overleg in Riga.

Tot nu toe werd door onderhandelaars aan beide zijden van de oceaan december 2015 als deadline genoemd, omdat in de VS politieke besluitvorming daarna vrijwel stilligt vanwege de campagnes voor de presidentsverkiezingen van 2016.

In een interview met de website EU Trade Insights zei Malmström: „We streven er wel naar een politiek raamwerk te hebben tegen het eind van het jaar. Maar een finale versie in december? Nee. Dat is niet realistisch.”

Malmström benadrukte dat ze wil proberen de technische onderhandelingen voor de zomer zoveel mogelijk af te ronden, zodat „we in september kunnen beginnen met het politieke deel van het eindspel”. Ze hoopt wel het verdrag nog onder Obama’s presidentschap te kunnen afsluiten.

TTIP moet het omvangrijkste vrijhandelsverdrag ter wereld worden. Onder het verdrag willen de EU en de VS niet alleen de resterende tariefmuren elimineren, maar ook regels en voorschriften voor het aanbesteden van diensten en voor producten, van auto’s tot voedsel, zo veel mogelijk gelijktrekken.

„We maken vorderingen, maar het is moeilijk. Het is echt heel, heel erg moeilijk”, aldus Malmström in Riga.