Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

KLM versterkt positie in zuidoosten van China

KLM breidt de samenwerking met Chinese luchtvaartmaatschappijen uit en versterkt daarmee het netwerk in China. KLM-topman Elbers heeft in Shanghai, tijdens de handelsmissie van premier Rutte en staatssecretaris Mansveld, een overeenkomst getekend met Xiamen Airlines. Vanaf eind juli vliegt deze maatschappij (116 Boeings, 56 bestemmingen in China) drie keer per week van Xiamen naar Amsterdam en terug.

KLM begon vier jaar geleden al met drie vluchten per week op Xiamen, een stad aan de zuidkust met 3,5 miljoen inwoners, relatief veel economische vrijheid en een stedenband met Zoetermeer. Begin maart tekende de Amsterdamse burgemeester Van der Laan al een overeenkomst met Xiamen Airlines voor samenwerking.

Xiamen Airlines is een dochter van China’s grootste maatschappij China Southern, waar KLM sinds 2006 een joint venture mee heeft. Met acht bestemmingen (inclusief Hongkong en Taipei) en zestig vluchten per week is KLM de grootste Europese aanbieder van vluchten op China. KLM werkt samen met vijf Chinese maatschappijen en claimt dat Amsterdam de toegangspoort is voor Chinese reizigers naar Europa en de rest van de wereld.

Volgens staatssecretaris Manveld (Infrastructuur, PvdA) profiteren Nederlandse bedrijven volop van de snel groeiende luchtvaartsector in China. Zo haalde het bedrijf Vanderlande uit Veghel onlangs de order binnen om de bagageafhandeling te verzorgen bij de uitbreiding van Pudong Airport in Shanghai. (NRC)