Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kamer tegen opname Guantánamo-gevangenen in Nederland

Mensenrechtenactivisten van Amnesty International, verkleed als Guantánamo-gevangenen, demonstreerden vorig jaar tegen Obama's beleid voorafgaand aan zijn bezoek aan Brussel.
Mensenrechtenactivisten van Amnesty International, verkleed als Guantánamo-gevangenen, demonstreerden vorig jaar tegen Obama's beleid voorafgaand aan zijn bezoek aan Brussel. Foto EPA / Olivier Hoslet

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat Nederland gedetineerden uit Guantánamo Bay gaat opvangen. De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd twee gevangenen op te nemen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland het verzoek “in beraad” heeft.

VVD, PvdA, CDA, SP en de ChristenUnie zijn tegen. “Het is een Amerikaans probleem dat zij zelf moeten oplossen”, zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke. “Wij willen niet als het afvoerputje van de Verenigde Staten dienen”, zei SP-Kamerlid Harry van Bommel. “Als Nederland dit doet dan legitimeren we het Amerikaanse beleid.”

De Verenigde Staten hebben Nederland kortgeleden verzocht twee gedetineerden uit de omstreden gevangenis op te nemen die voor vrijlating in aanmerking komen. Onduidelijk is wie de twee gevangenen zijn en welke nationaliteit zij hebben. Het toelaten van ex-gevangenen uit ‘Gitmo’ ligt in Nederland gevoelig. Andere Europese landen namen al wel gevangenen op.

Obama wil de gevangenis sluiten, maar mag van het Congres geen vrijgelaten gedetineerden in eigen land opnemen. In 2009 deed Obama al een vergeefse poging bij toenmalig premier Balkenende ex-gedetineerden naar Nederland te verplaatsen.

De Amerikaanse ambassadeur Daniel Fried reisde in opdracht van Obama de wereld rond om landen over te halen ex-gevangenen uit Guantánamo Bay over te nemen. Lees hier het interview terug dat NRC met hem had in 2009: Leuren met gevangenen.