Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

OM: seks met te jonge prostituee strenger straffen

Het Openbaar Ministerie wil dat klanten van minderjarige prostituees zwaarder worden gestraft. Om dat te bereiken stelt het OM richtlijnen op voor de strafeisen tegen hun klanten.

Doorgaans krijgen zij één of twee dagen cel, een boete of een taakstraf opgelegd. Dat is niet genoeg, zegt Warner ten Kate, officier van justitie bij het Landelijk Parket. Het OM wil dat celstraffen van zes tot vijftien maanden worden opgelegd. Op webcamseks zou een straf van één tot zes maanden moeten staan. „Dat is nog weinig”, zegt Ten Kate.

De door officiers geëiste straffen tegen klanten van minderjarige prostituees lopen nu nog te veel uiteen, vindt Ten Kate. Met het invoeren van richtlijnen wil het OM meer eenheid in de strafeisen bereiken.

Het is niet zo dat klanten van minderjarige prostituees straks automatisch zwaarder gestraft zullen worden, legt Tom Blom, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam, uit. Dat bepaalt de rechter. „Maar”, zegt Blom, „in de praktijk zie je dat rechters zich ook vaak aan zulke richtlijnen gaan houden bij het opleggen van straffen.” Bovendien, zegt Blom, is de maatschappelijke verontwaardiging momenteel groot door de Limburgse zedenzaken die recent aan het licht zijn gekomen.

Naast het eisen van zwaardere straffen wil het OM de politie de mogelijkheid bieden chatgesprekken af te tappen als een verdachte situatie wordt geconstateerd.