Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Speelfilm

Paddington laat jeugd naar marmelade grijpen

De ingedutte marmelade-markt leeft op in het Verenigd Koninkrijk. Oorzaak: Beertje Paddington. Het beertje met blauwe jas en rode hoed komt in de kinderboeken van Michael Bond vanuit Peru naar Londen. In zijn hand: een koffertje met niets dan potten marmelade. Zijn lievelingskostje. Afgelopen november kwam de speelfilm Paddington uit.

De verkoop van Robertson’s ‘Golden Shred Marmalade’ – waar Paddington al jaren op de pot wordt afgebeeld – steeg in de week na de première met 24 procent, meldde het Britse tijdschrift The Grocer. Dat bevestigt een woordvoerder van Hain Daniels Group, eigenaar van Robertson’s: „Dankzij de terugkeer van Paddington op het grote scherm is de populariteit van marmelade onder een jong publiek gestegen.” Ook de Britse supermarkt Waitrose berichtte eind vorig jaar dat de verkoop van hun sinaasappelmarmelade, Paddingtons favoriete smaak, met 88 procent was gestegen.

Britten maken ook vaker zelf marmelade. Eind januari werd het recept voor marmelade vaker gelezen op de website van Waitrose. In vergelijking met een jaar eerder was er een stijging van 282 procent. Die stijging ligt op dit moment nog maar op 44 procent. Maar dat kan snel veranderen; een tweede deel van de familiefilm is in de maak.