VS bombarderen Iraakse stad Tikrit

Het Amerikaanse leger is gisteravond begonnen met het bombarderen van Tikrit, een Noord-Iraakse stad die in handen is van Islamitische Staat (IS). Vanuit de lucht proberen de VS het Iraakse leger bij te staan in zijn poging de stad weer in handen te krijgen, zo laten legerofficieren aan persbureau AP weten. De herovering van Tikrit zou een belangrijke overwinning voor de regering in Bagdad zijn. De plaats ligt aan de strategisch belangrijke route naar Mosul, een van de grootste steden in Irak. Mosul viel vorig jaar in handen van IS. Het Amerikaanse leger is tot dusver voorzichtig geweest met het toezeggen van steun vanuit de lucht. Het leger van Irak en de shi’itische milities krijgt bij de grondaanvallen namelijk wapens en steun van Iran, een land waarmee de VS nog altijd in conclaaf zijn over een nucleair akkoord.

    • NRC