Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Inspectie doet inval bij Uber, wil inzage in totale administratie

Taxichauffeurs demonstreren tegen UberPOP op het Malieveld in Den Haag.
Taxichauffeurs demonstreren tegen UberPOP op het Malieveld in Den Haag. Foto ANP / Bart Maat

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. De inspectie wil inzage in de totale administratie van de taxi-app, maar is met name op zoek naar informatie over de illegale dienst voor particuliere chauffeurs, UberPOP. Dat zegt een woordvoerder van ILT. Voor zover bekend is de inval nog bezig.

UberPOP is de dienst van particulieren die met hun eigen auto, zonder de vereiste vergunningen, ritjes aanbieden. De taxibranche spreekt van oneerlijke concurrentie en heeft ook kritiek op handhavers, die te weinig tegen de dienst zouden doen. Onlangs deed de branchevereniging samen met Taxicentrale Amsterdam (TCA) aangifte tegen Uber vanwege de goedkope taxidienst.

Uber verweert zich met de stelling dat innovatie sneller gaat dan wetgeving. De taxiwet, uit 2000, is volgens Uber verouderd. De dienst van Uber is sinds vorig jaar zomer actief in Amsterdam en inmiddels ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Lees verder op NRCQ: Uber gaat zich nu écht netjes gedragen. Zegt Uber zelf. en Uber: vandaag hip en innovatief, morgen suf en achterhaald.