Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De Tiende van Tijl

NPO 2, 20.25-21.10u.

Toen Tijl Beckand in 2011 begon met zijn uit passie geboren klassieke muziekshow De Tiende van Tijl, was zijn zendingsdrang een bijzonderheid. Inmiddels zijn initiatieven om ‘klassiek’ te ontsluiten voor een breder publiek haast een hype. Maar dat doet niets af aan de positie van Beckand, die met zijn show op prime time relatief veel kijkers (vorig seizoen tussen de 209 en 299 duizend per aflevering) bereikt voor een programma over ‘hoge’ kunst, en nu al zijn vierde seizoen begint.

Van Beckands vaderlijke presentatiestijl moet je houden. Zijn lezing over componist Korngold („Korngold voelde zich gevangen in het succes van klatergoud…”) is wat bombastisch. Maar daar staan veel wetenswaardigheden tegenover, over dichter Schubart, Debussy, Purcell, castraatzangers en de theremin bij voorbeeld, en dat alles in aflevering één. Ook de kwaliteit

van huispianiste Valentina Tóth en ensemble Ludwig sterken de inhoud. En voor wie de voorkeur geeft aan een programma over klassieke muziek met minder show en meer talk, is er nu Podium Witteman op de zondagmiddag. Dat bedient ( 161 duizend kijkers in de laatste week) waarschijnlijk meer het vaste publiek voor klassiek.

Mischa Spel