Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Holocaust-project krijgt 8 miljoen van EU en breidt uit

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam.
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het instituut voor oorlogsstudies NIOD gaat samenwerken met instellingen in Oost- en Zuid-Europa om Holocaust-archieven toegankelijk te maken. De Europese Unie geeft een subsidie van 8 miljoen euro voor de uitbreiding van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) van het NIOD.

Het project biedt digitale toegang tot archieven en collecties over de Holocaust, de systematische moord op miljoenen Joden in de Tweede Wereldoorlog. Nieuwe partners in onder meer Bulgarije, Roemenië, Litouwen, Italië en Griekenland stellen hun archieven beschikbaar.

Het project geeft nu toegang tot ruim 1.800 Holocaust-gerelateerde archiefinstellingen in 51 landen, zoals Yad Vashem in Israël, het Polish Center for Holocaust Research en het US Holocaust Memorial Museum.