Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Hoe gaat het straks verder met Holleeder?

de zaak Holleeder Het OM ziet Willem Holleeder als de opdrachtgever van twee onderwereldmoorden. Na belastende verklaringen van zijn zussen en zijn ex volgen straks misschien nieuwe aanklachten.

Holleeders voorlopige hechtenis is weer met 90 dagen verlengd. Hij verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.
Holleeders voorlopige hechtenis is weer met 90 dagen verlengd. Hij verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De twee zussen van Willem Holleeder hadden hun verhaal al uitgebreid gedaan in NRC en De Telegraaf, en toch ging er gisteren weer een gevoel van ongeloof door de rechtszaal toen officier van justitie Sabine Tammes citeerde uit de verklaringen van Astrid Holleeder.

Het ging over bedreiging aan het adres van Peter R. de Vries. „Peter hoeft niet bang te zijn”, had Willem tegen Astrid gezegd. „Ik heb alleen nog maar tegen hem geschreeuwd. Pas als ik aardig ga doen, moet hij oppassen. Dan weet je As, dan moet hij oppassen. Dan gaat Peter eraan.”

Het is Willem Holleeder ten voeten uit, vertelde Astrid Holleeder. Hij doet precies het tegenovergestelde aan wat je verwacht. En bijna niemand heeft dat in de gaten, totdat het te laat is.

Nu de onthullende verklaringen van Willems zussen Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra Klepper in het proces zijn gebracht, is de vraag: hoe gaat het verder?” Wordt Willem Holleeder nu onderwerp van het tweede proces van de eeuw? Vier vragen over de zaak Holleeder.

1 Waar wordt de Heinekenontvoerder van verdacht?

Het Openbaar Ministerie ziet Willem Holleeder als de opdrachtgever van twee onderwereldmoorden. Het gaat om de moorden op hasjhandelaar en pandjesbaas Kees Houtman in 2005 en kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Daarnaast ziet justitie Holleeder als lid van een criminele organisatie.

2 Komen er nog nieuwe aanklachten tegen Holleeder?

Daar heeft het Openbaar Ministerie nog geen beslissing over genomen, maar het is niet onwaarschijnlijk. De zussen van Willem Holleeder hebben zeer belastende verklaringen afgelegd over de moord op Cor van Hout, die getrouwd was met Sonja. Volgens Astrid heeft Willem meermalen laten weten dat hij Cor „gedaan heeft”. Ook vertelde ze hoe Willem Astrid en Sonja probeerde te dwingen om te vertellen waar Cor verbleef en sliep. De drie vrouwen hebben ook verteld over de liquidaties van vastgoedhandelaar Wim Endstra, Sam Klepper en John Mieremet, twee rivalen van Willem Holleeder. De kans is reëel dat justitie de aanklacht zal uitbreiden.

3 Wat gebeurt er nu met de verklaringen van de drie nieuwe getuigen?

De recherche zal de verklaringen die zijn afgelegd door Astrid en Sonja Holleeder en Sandra Klepper gaan verifiëren. Dat wil zeggen dat details in die verklaringen worden onderzocht en vergeleken met verklaringen die andere getuigen hebben afgelegd. Dat onderzoek zal zeker maanden gaan duren. Daarnaast zullen de getuigen worden verhoord door de verdediging en door het Openbaar Ministerie. Hoe dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk.

De verklaringen van de drie vrouwen zijn niet alleen relevant voor de zaak tegen Holleeder zelf. Bij het gerechtshof in Amsterdam loopt op dit moment het hoger beroep in het zogeheten Passageproces dat deels gaat over moorden waarvan Holleeder nu ook wordt beschuldigd. Het Openbaar Ministerie wil dat de nieuwe getuigen niet worden „kapot verhoord”. Daarom moeten deze twee zaken op elkaar worden afgestemd. En dat zal de komende tijd nog voor de nodige problemen zorgen.

4 En hoe gaat het nu verder met Willem Holleeder?

Holleeder zal de komende maanden onder het strenge regime in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught moeten blijven. Zijn voorlopige hechtenis is nu weer met 90 dagen verlengd. De rechtbank zal eind juni op basis van de voortgang van het onderzoek beoordelen of de hechtenis zal voortduren. Die kans is groot. In de loop van dit jaar zal Holleeder duidelijk moeten maken hoe hij zich gaat verdedigen tegen de beschuldigingen en of hij nog getuigen wil horen bijvoorbeeld. De kans is vrij groot dat de zaak pas inhoudelijk zal worden behandeld in 2016.