Vakantie

Het gaat goed met Nederlands toerisme, en nóg beter met Airbnb

Beeld Airbnb

Vakantie in Nederland niet hip? Wel dus. De Nederlandse hotels, bungalows, campings en groepsaccommodaties ontvingen in 2014 aanzienlijk meer gasten dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS vandaag presenteert.

Vooral uit het buitenland kwamen meer mensen in Nederland ergens overnachten. In totaal ontvingen de accommodaties 36 miljoen gasten in 2014. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2013.

Airbnb-aanbod meer dan verdubbeld

En hoe zit het met Airbnb? Het CBS neemt nog geen cijfers mee over deze tak van toerisme. Zelf kan Airbnb over het aantal gasten nog geen cijfers presenteren, maar het aanbod van Nederlandse woningen op de website van Airbnb is explosief gestegen in 2014. Het aanbod in januari 2015 ligt 147 procent hoger dan in januari 2014. Ter vergelijking: het aantal hotels, motels, bed&breakfasts, pensions en jeugdaccommodaties in Nederland steeg met 1,2 procent.

Amsterdam aan kop

Vooral Amsterdam profiteert van het succes van Airbnb. Tweederde van de aangeboden woningen en kamers ligt in Amsterdam. Bij de hotels is dit maar net iets meer dan een tiende.

Volgens een woordvoerder van het CBS is niet te zeggen hoe groot de invloed van Airbnb is op hotels en andere accommodaties. Het zou kunnen dat zonder de toegenomen populariteit van Airbnb de bezetting van de hotels in 2014 nog hoger was geweest. Maar niet alle hotelgasten behoren tot de doelgroep van Airbnb:

“Bij de hotels is een groot deel van de overnachtingen geboekt door zakelijke gasten. Hier zal Airbnb hoogstwaarschijnlijk veel minder invloed op hebben.”