Food & Beverage

Heinz en Kraft samen, smaakt dat een beetje?

CHICAGO, IL - MARCH 25: In this photo illustration, Kraft and Heinz products are shown on March 25, 2015 in Chicago, Illinois. Kraft Foods Group Inc. said it will merge with H.J. Heinz Co. to form the third largest food and beverage company in North America with revenue of about $28 billion. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
CHICAGO, IL - MARCH 25: In this photo illustration, Kraft and Heinz products are shown on March 25, 2015 in Chicago, Illinois. Kraft Foods Group Inc. said it will merge with H.J. Heinz Co. to form the third largest food and beverage company in North America with revenue of about $28 billion. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto AFP

Heinz tomatenketchup en Philadelphia sandwichspread. Op de boterham niet de beste combinatie, maar zakelijk gaan beide voedselbedrijven het samen proberen: H.J. Heinz Company en de Kraft Foods Group gaan definitief fuseren, de bedrijven zullen gezamenlijk verder gaan onder de naam ‘The Kraft Heinz Company’.

Waar kennen we deze bedrijven van?

Heinz kennen we uiteraard van de ketchup, maar het bedrijf is ook eigenaar van een flink aantal andere merken. In Nederland bezit het onder andere het papmerk Brinta, de sauzen van Wijko, het broodbeleg van De Ruijter en Venz, en de limonades van Karvan Cevitam en Roosvicee.

De merken van Kraft Foods zijn in Nederland minder bekend. Weinig Nederlanders dippen hun kant-en-klare lunchpakket van Lunchables in een kaasdip van Cheez Whiz. We kennen Kraft voornamelijk van de Caprisun-limonade en de sandwichspreads van Philadelphia.

Beeld Kraft Foods

Beeld Kraft Foods

Wie zitten er achter de overname?

Heinz is sinds twee jaar in het bezit van investeringsmaatschappijen Berkshire Hathaway en 3G Capital. Samen nemen zij Kraft Foods over voor een bedrag van 10 miljard dollar.

De topmannen van beide investeringsmaatschappijen schitteren samen in de Bloomberg Billionaires Index. De Amerikaanse miljardair Warren Buffett, eigenaar van Berkshire Hathaway, is met een vermogen van 70,9 miljard dollar de op een na rijkste man op aarde. Alleen Bill Gates is rijker. Berkshire Hathaway is onder andere bekend door investeringen in Coca-Cola en Walmart.

De Braziliaans-Zwitserse miljardair Jorge Paulo Lemann, eigenaar van 3G Capital, staat iets lager op de lijst. Met een vermogen van 27 miljard dollar, neemt hij een bescheiden zesentwintigste plaats in. 3G Capital zat onder andere achter de fusie van biergiganten AmBev en Interbrew, die in 2004 werden samengevoegd tot AB Inbev, nog steeds de grootste brouwerijketen ter wereld.

Wat gaat er veranderen?

De aandeelhouders van Heinz worden voor 51 procent eigenaar, aandeelhouders van Kraft Foods krijgen een belang van 49 procent in het nieuwe bedrijf, en een dividend van 16,50 dollar per aandeel. Voordat de fusie definitief kan worden gemaakt, moeten die laatsten nog wel toestemming geven voor de deal.

Met een omzet van rond de 28 miljard, wordt The Kraft Heinz Company het op twee na grootste merk in de voedings- en drankenindustrie van Noord-Amerika. Wereldwijd neemt het bedrijf na de fusie een vijfde plek in:

Waarom is deze fusie nodig?

Berkshire en 3G verwachten ongeveer anderhalf miljard dollar aan kosten te kunnen besparen door de fusie. De investeringsmaatschappijen hopen bovendien door ‘synergievoordelen’ een flinke groei van het bedrijf in Noord-Amerika te kunnen behalen. Op wereldniveau wil het bedrijf groeien door “de sterke merken van Kraft te combineren met het internationale netwerk van Heinz”, laat Heinz in een persverklaring weten. Wie weet zijn de lunchpakketten en kaasdip van Kraft binnenkort dus wél in Nederland verkrijgbaar.