Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Glenn Helder haalt een koffie latie jatie

Glenn Helder wenst Ratelband de ‘vinketering’.
Glenn Helder wenst Ratelband de ‘vinketering’.

Net als Denker des Vaderlands René Gude maakt popzanger Thé Lau een opmerkelijke zegetocht door de media sinds hij terminale kanker heeft. Erkenning op het nippertje. Dat geeft alles wat hij doet een extra lading.

Ali B Op Volle Toeren op NPO 3 heeft een aflevering rond Thé Lau. Als extraatje heeft Ali B ook nog Typhoon mee, de jonge rapper die sinds zijn tweede cd Lobi Da Basi ook aan een zegetocht bezig is, maar dan met nog een leven voor zich. Op papier is het een prachtige aflevering, ook typisch eentje die je graag indrukwekkend wilt vinden.

Maar het lukt niet. Het aardige van Ali B Op Volle Toeren is de botsing tussen de gekleurde jonge rappers en de blanke zangers van een voorbij tijdperk. Het begint onwennig, ze vinden elkaar raar, Ali B maakt een paar sterke, goedmoedige grappen, en uiteindelijk is er wederzijds respect. Want Ali B is op deze wereld om ons een goed gevoel te geven.

Maar de tournure ontbreekt nu. Met iemand die doodgaat, ga je niet lopen geiten. En Thé Lau is een respectabele rocker, geen campfiguur. Dus gaat het alleen maar over respect. Het is niet spannend en het is ook niet grappig.

Mijn Vrouw, Jouw Vrouw VIPS op RTL 4 gaat over minder goedmoedige confrontaties tussen twee werelden. Twee min of meer bekende Nederlanders ruilen tijdelijk van vrouw.

Pepcoach Emile Ratelband woont in een villa en maakt iedere ochtend een droomontbijtje voor zijn vriendin Gitta. De aan lager wal geraakte voetballer Glenn Helder ligt op bed in een piepklein Amsterdams appartement en laat zich bedienen door zijn vriendin Jara, die ook het geld moet verdienen. Ooit speelde Helder voor Oranje en Arsenal , nu „rent hij voor de deurwaarders”. Hij heeft gokschulden, zat in de gevangenis, en hij heeft er een boek over geschreven. Helder is dus de poor man’s Andy van der Meijde.

De vrouwen weren zich kranig in de vreemde omstandigheden, en winnen daarmee de sympathie van de kijker. Blonde psychologiestudente Jara heeft veel stoïcijns geduld. Zakenvrouw Gitta redt zich met humor. Ze moet plots in armoede leven en een luiaard op bed gebakken ei met mayo serveren. Ze kan er zelfs wel om lachen als hondje Messi haar Gucci-tas kapot kauwt.

De mannen blijven lekker hun botte zelf. Ratelband dwingt Helders vriendin Jara om dure kleding te kopen (van haar eigen geld!) want dat vindt hij „geil” staan: „Nu ben je bij ons. Wij hebben een ander niveau.” Glenn Helder doet het eigenlijk best aardig, hij lacht de meeste confrontaties weg. Maar zijn reputatie is beroerd en dat gehang op bed maakt toch een ongunstige indruk. Heel fijn is het moment dat hij latte macchiato gaat halen voor Gitta. Hij loopt in de buurt een koffiehuis binnen en vraagt: „Hallo, verkopen jullie latie jatie ofzo?”

Op het eind ontmoeten de patser en de lapzwans elkaar. Wanneer Helder hoort dat Ratelband aan Jara het advies gaf om haar vriend te verlaten, wordt hij link en slaat dreigende taal uit: „Van mij kan jij de vinketering krijgen, klootzak.”

Fijn programma: geestig, slechte afloop, en geen greintje wederzijds respect.