Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

VS klagen ex-gijzelaar toch aan

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die vorig jaar na een gevangenschap van bijna vijf jaar door de Afghaanse Talibaan werd vrijgelaten, wordt alsnog aangeklaagd voor desertie en wangedrag. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger gisteren bevestigd. Bij een veroordeling zou Bergdahl levenslang in de gevangenis kunnen belanden. Bergdahl werd in mei 2014 geruild tegen vijf gevangenen uit Guantánamo Bay.

De ruil was omstreden. Republikeinen vielen president Obama aan omdat hij gevangenen uit Guantánamo vrijliet. Ook zou Bergdahl volgens collega’s een deserteur zijn. Hij zou bekend hebben gestaan als criticus van het Amerikaanse leger. Volgens collega’s had hij in 2009 zijn post in Afghanistan opzettelijk verlaten en had hij zich bewust gevangen laten nemen door de Talibaan. Een maand na zijn vrijlating was Bergdahl terug in actieve dienst. Volgens Bergdahls advocaat is de hoorzitting van zijn cliënt gepland op 22 april. (NRC)