‘Een van de piloten van Germanwings zat tijdens crash niet in cockpit’

Een van de twee piloten van het toestel van Germanwings was niet in de cockpit toen het vliegtuig neerstortte. Dat stelt een hoge legermedewerker die betrokken is bij het onderzoek naar de ramp vannacht tegenover The New York Times. Hij baseert zich daarbij op de geluidsopnames uit de cockpit.

Kaarsen bij het Joseph-Koenig-Gymnasium in Haltern am See. Van die middelbare school zaten zestien leerlingen en twee docenten in het vliegtuig.
Kaarsen bij het Joseph-Koenig-Gymnasium in Haltern am See. Van die middelbare school zaten zestien leerlingen en twee docenten in het vliegtuig. Foto Reuters / Ina Fassbender

Een van de twee piloten van het toestel van Germanwings was niet in de cockpit toen het vliegtuig neerstortte. Dat stelt een hoge militaire bron die betrokken is bij het onderzoek naar de ramp vannacht tegenover The New York Times. Hij baseert zich daarbij op de geluidsopnames uit de cockpit. Een bron die betrokken is bij het onderzoek bevestigde het nieuws tegenover het Franse persbureau AFP.

Het begin van de vlucht zou normaal zijn verlopen. Op de opnames is volgens de anonieme bron echter te horen dat een van de piloten op de deur van de cockpit bonst, maar dat er niet wordt opengedaan. De bron zegt:

“De buitengesloten man klopt zachtjes op de deur en er wordt niet geantwoord. Dan slaat hij harder op de deur en komt er weer geen reactie. Er komt helemaal geen antwoord meer. [...] Je hoort dan hoe hij de deur probeert in te beuken.”

Op sociale media circuleert vanochtend een filmpje met daarin instructies voor het openen van de cockpit. De beveiliging zorgt ervoor dat niet iedereen naar binnen kan, en dat de toegang vanuit de cockpit moet worden geregeld.

Onduidelijk waarom piloot cockpit verliet

Volgens de Amerikaanse krant verliet de piloot de cockpit al voordat het vliegtuig zijn geleidelijke daling inzette. Waarom hij wegging, is de onderzoeker nog niet duidelijk:

“We weten nog niet waarom een van de piloten de cockpit verliet. Wat we wel zeker weten, is dat de andere piloot aan het einde van de vlucht alleen in de cockpit zat en de deur niet opent.”

Franse luchtvaartautoriteit wil niet reageren

De geluidsopnames uit de cockpit zijn afkomstig uit de eerste zwarte doos, die dinsdagmiddag werd gevonden. Gistermiddag maakte de Franse luchtvaartautoriteit bekend dat een deel van de geluidsbestanden is teruggeluisterd. Wat daarop te horen was, werd niet gezegd.

Een woordvoerder van de luchtvaartinstantie wilde nog niet reageren op de uitspraken van de onderzoeker. De verantwoordelijk procureur, Brice Robin, geeft vanmiddag om 12.30 een persconferentie in de buurt van Marseille.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Franse autoriteiten willen dit (http://t.co/AioM2jUBOv) verhaal van de NYT nog niet bevestigen. Om 12.30 persco van procureur Brice Robin.

Vlucht 4U9525 van Germanwings stortte dinsdagochtend neer in de Franse Alpen. Alle 150 inzittenden om het leven.