Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Directeur MacBa weg

Een beeld waarbij sodomie wordt gepleegd op koning Juan Carlos heeft drie mensen bij het Museum van Hedendaagse Kunst (MacBa) in Barcelona de kop gekost. Directeur Bartomeu Marí moet vertrekken, maar hij ontsloeg op zijn beurt twee medewerkers die hij verantwoordelijk achtte voor alle ophef.

Het relletje ontstond vorige week al toen de directeur de expositie La bestia y el soberano annuleerde omdat de hoofd conservator weigerde het bewuste beeld weg te halen. Marí, eerder directeur van het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With, vond het werk van de kunstenaars Ines Doujak en John Barker onkies. Nergens staat vermeld dat daadwerkelijk de afgetreden koning van Spanje wordt afgebeeld, maar niemand trekt dat in twijfel.

Het werk met de titel Haute couture 04 Transport beeldt Juan Carlos af op zijn knieën zittend met achter hem een naakte vrouw, die de Boliviaanse feministe Domitila Barrios de Chúngara zou moeten voorstellen. Zij wordt op haar beurt in de rug bereden door een beest. Op de grond liggen verroeste legerhelmen verspreid. Volgens Marí wist hij pas vorige week maandag dat het beeld naar Barcelona zou komen. Ines Doujak bracht de directeur in verlegenheid toen ze een door hem getekende bruikleenovereenkomst van eind februari publiek maakte.

Marí werd afgelopen week door kunstenaars en publiek onder druk gezet om de expositie alsnog te openen. Dat deed hij afgelopen zaterdag. Het werk van Doujak was blijven staan. Het bestuur van het museum besloot begin deze week in te grijpen en sloot de expositie.