Wat doe jij eigenlijk?

De eigenaar van IJscuypje zit zo min mogelijk op kantoor

Beeld IJscuypje

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Edwin de Koeyer (44), oprichter en eigenaar van de Amsterdamse ijssalonketen IJscuypje.

Heb je weleens een romance gehad met een collega?

“Nee, niet met de collega’s die ik nu heb. Vroeger wel eens, in mijn eerste ijssalon. Dat waren eigenlijk werknemers. Met twee werknemers heb ik wel eens iets gehad.”

Toch niet tegelijkertijd?

“Het is een hele tijd geleden, laten we daar maar niet te veel op ingaan, haha.”

Waar sta je nu? Hoe ziet je werkplek eruit?

“Ik ben in mijn nieuwe fabriek voor de productie van ijs. De verbouwing is nog bezig. Aan het eind van de week moet het klaar zijn, want dan komen de ijsmachines.”

“Onze eerste fabriek in Amsterdam-Oost is te klein geworden. We krijgen dagelijks zo veel melk binnen van de boer, dat kunnen we allemaal niet meer verwerken daar. In Oost zit ook ons kantoor waar we met drie of vier man werken. Ik ga zo meteen weer terug naar kantoor.”

Edwin de Koeyer, eigenaar van IJscuypje, in één van zijn ijszaken

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Hoeveel telefoon en e-mails krijg je op een dag?

“De hoeveelheid e-mails valt reuze mee, twintig op een dag ongeveer. Ik ben echt iemand van de telefoon. Dat komt misschien ook doordat ik dyslexie heb, daarom doe ik belangrijke dingen via de telefoon en zelden per mail.”

“Per dag krijg ik 30 tot 40 telefoontjes. Het begint om negen uur ‘s ochtends en gaat tot ‘s avonds laat door. Dat zijn reclamebureaus, leveranciers, alles door elkaar heen. Momenteel wordt op vier plekken verbouwd, dus ook daar gaat het veel over.”

Tot hoe laat mogen mensen je bellen over het werk?

“Eigenaren bellen ‘s avonds nog wel eens om de omzet door te geven, die telefoontjes komen dan om tien uur. Maar als ik geen zin heb, neem ik ook gewoon niet op. Ik heb ook tijd voor mezelf nodig. Mijn telefoon gaat aan het eind van de dag ook uit. ‘s Nachts moet je niet gestoord worden.”

Wat doe je stiekem op kantoor dat je collega’s niet weten?

“Daar heb ik eigenlijk geen ervaring mee. Ons kantoor is ontzettend klein, we zitten echt op elkaars lip. Dat is bovendien iets voor mensen die te lang op kantoor zitten, ik ben misschien een uur per dag aanwezig en verder veel onderweg.”

Wat staat er op de agenda voor vandaag?

“Mijn compagnon uit Zeeland komt straks hierheen. Samen met hem ga ik op bezoek bij het IJscuypje aan de Prinsengracht. Daar is vanmiddag een officiële opening, na een verbouwing van vijf weken. Die winkel wordt een beetje onze flagshipstore, de nieuwe pilot voor de toekomst.”

“Daarna gaan we samen nog langs drie andere filialen om te kijken en te praten over hoe het loopt. Aan het eind van de dag gaan we naar Van ’t Spit, ons kippenrestaurant. Want naast IJscuypje ben ik nog mede-eigenaar van dit restaurant, een koffiezaak, meubelwinkel en oesterbar. Samen met de boekhouder eten we daar een kipje. Het is allemaal werkoverleg, maar we maken het altijd zo gezellig mogelijk.”

Leuke rubriek? Lees de eerdere afleveringen hier. Met onder meer de powernaps van Dick Benschop van Shell Nederland en de financieel directeur van Holland Casino die niet zo goed kan gokken.