AIVD hield DNA-gegevens bij terwijl de wet dat verbiedt

De AIVD heeft een DNA-databank bijgehouden terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Dat blijkt uit een rapport van toezichthouder CTIVD. De toezichthouder schrijft dat er „op beperkte schaal”, en in toenemende mate, gegevens werden bijgehouden waarbij namen aan DNA-profielen gekoppeld waren. De AIVD wil niet zeggen om hoeveel bewaarde DNA-profielen het gaat. Volgens de wet mag de inlichtingendienst DNA-gegevens alleen gebruiken om de identiteit van een persoon vast te stellen. Daarna moeten alle gegevens worden vernietigd, zolang een bewaarregeling ontbreekt. Het is onduidelijk hoe vaak de AIVD illegaal DNA-gegevens heeft gebruikt om mensen beter te kunnen volgen. Volgens de AIVD is het DNA-gerelateerde materiaal intussen vernietigd. (NRC)