Consumenten besteden 1,8 procent meer - grootste stijging in 4 jaar

Winkelend publiek in een woonboulevard in Waalwijk.
Winkelend publiek in een woonboulevard in Waalwijk. Foto ANP / Robin Utrecht

Consumenten hebben in januari 1,8 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om de grootste stijging in vier jaar tijd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral duurzame goederen als elektronische apparaten, woninginrichting en auto’s deden het goed. Consumenten gaven daar 4,6 procent meer aan uit. De bestedingen aan andere goederen waren 3,7 procent hoger. Consumenten verbruikten bijvoorbeeld meer gas dan een jaar eerder. Dat kan liggen aan de temperatuur: het was in januari dit jaar kouder dan in 2014. Aan diensten zoals huur, verzekeringen, treinreizen en restaurantbezoekjes, gaven consumenten 0,5 procent meer uit.

Goede berichten

Eerder deze maand werd duidelijk dat Nederlandse consumenten na zevenenhalf jaar somberen gemiddeld positief oordelen over de economie. Voor de eerste keer sinds de zomer van 2007 kwam het consumentenvertrouwen positief uit, meldde het CBS. Op de vraag hoe zij de economische situatie beoordelen, antwoordde in maart iets meer dan de helft (plus 2 punt) van de consumenten positief. In februari stond dit cijfer op min 7. Volgens de Consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie deze maand ook weer beter dan in februari.

Zowel de verwachting voor de komende twaalf maanden als het oordeel over de afgelopen twaalf maanden is aanzienlijk beter. Volgens het CBS komt dat door betrekkelijk goede berichten over de economie.