Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Boetes en werkstraffen in eierfraudezaak

Geldboetes en taakstraffen voor fraude bij eierbroederij.
Geldboetes en taakstraffen voor fraude bij eierbroederij. Foto ANP / Remko De Waal

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag 150.000 euro boete opgelegd aan een broederij uit Gelderland wegens fraude met leghennen. De broederij leverde tussen 2009 en 2011 meer leghennen aan kippenhouders dan op facturen stond vermeld. Daardoor konden de pluimveehouders meer hennen houden dan wettelijk is toegestaan. De twee directeuren kregen 240 uur werkstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Ook drie pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant van wie de zaken als voorbeeld zijn genomen, zijn bestraft, maar hun straffen vielen lager uit dan was geëist. De leidinggevenden kregen elk 160 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk plus boetes tussen de 23.000 en 39.000 euro.
De rechtbank vindt niet bewezen dat de pluimveehouders bewust ten onrechte de eieren als scharrelei of vrije-uitloopei op de markt hebben gebracht.

165 miljoen eieren

De boerderij leverde volgens het Openbaar Ministerie (OM) tussen 2009 en 2011 ongeveer 550.000 hennen te veel aan ongeveer 120 pluimveehouders. Daarvoor werden mogelijk 535 facturen frauduleus opgemaakt. Uitgaande van driehonderd eieren per hen betekent dat 165 miljoen eieren, dat komt neer op een doosje van tien stuks per inwoner van Nederland.

Leefomstandigheden niet overeenkomstig

Het OM heeft negen valse facturen aan drie kippenhouders uitgewerkt tot voorbeeldzaken. Anders dan het OM vindt de rechtbank niet bewezen dat door het houden van de extra hennen ook de leefomstandigheden per hen niet meer overeenkwamen met de eisen voor scharrelei of vrije-uitloop-ei. Dat is ook niet specifiek onderzocht.

Lees ook op NRCQ: Zijn de keurmerken op deze eieren wel te vertrouwen? (€)