Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

AFM: geen bewijs misstanden bij ‘ziekenboeg’ banken

Financieel toezichthouder AFM heeft geen aanwijzingen gevonden voor misstanden bij de afdeling bijzonder beheer van banken. Dat blijkt uit een onderzoek dat AFM vandaag heeft gepubliceerd.

De toezichthouder deed onderzoek na de vele klachten van ondernemers over de ‘ziekenboeg’ van banken. Bij de afdeling bijzonder beheer komen klanten met betalingsproblemen terecht. Zij worden dan onder extra toezicht geplaatst om eventuele verliezen voor de bank te voorkomen en ze krijgen zo mogelijk hulp om uit de problemen te komen. De bank bemoeit zich daarbij nadrukkelijk met de financiën van de bedrijven.

De afgelopen jaren hebben talloze (mkb)-ondernemers steen en been geklaagd dat zij worden benadeeld door hun banken. Die zouden hen te snel onder bijzonder beheer plaatsen, onredelijke eisen stellen en soms zelfs bewust aansturen op een faillissement, zodat de bank het onderpand kan opeisen en het verlies voor haarzelf kan beperken.

De AFM zegt niet te hebben kunnen vaststellen „dat banken te snel overgaan tot overdracht van kredieten aan bijzonder beheer, het opzeggen van de kredietrelatie of dat zij op een faillissement aansturen. In de onderzochte dossiers heeft de AFM geen onredelijke maatregelen aangetroffen, zoals disproportionele renteopslagen.”

Wel moeten banken klanten beter informeren over de werkwijze van bijzonder beheer, vindt de AFM. Zij hebben nu vaak geen idee, wat leidt tot onvrede en verkeerde verwachtingen. Volgens de toezichthouder hebben klanten ook zelf de verantwoordelijkheid zich te informeren.