Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Banken selecteren zelf op mensen die het voor veel geld doen

Illustratie Pavel Constantin

Verzekeraars en bankiers vallen terug in hun oude gedrag, zo meldt vakbond CNV (20/3). Het salaris van ING-topman Hamers van 1,63 miljoen euro is volgens de bank noodzakelijk, omdat het moeilijk wordt om ‘goede’ mensen aan te trekken. Deze redenering deugt niet. Zoals uit onderzoek blijkt, trekken hoge salarissen mensen met een bepaald persoonlijkheidstype aan. Accountants hebben bijvoorbeeld een persoonlijkheidstype dat graag de regels volgt en meer in het nu dan in de toekomst leeft.

ING loste onlangs de staatssteun af en zag daarmee de weg vrij voor het herinvoeren van bonussen. ING was zich blijkbaar niet bewust van de ethische kant van de zaak.

Goed voor de bank is ‘veel winst maken’. Goed voor de maatschappij is evenwicht, een duurzame relatie tussen bedrijf en samenleving. Een symbiotische relatie waarin beide partijen profiteren.

Vakbond FNV stelt vast dat de top van ING vervalt in gedrag van ‘meer, meer, meer’. Geen verrassing, nu ING haar top selecteert op het type mensen dat voor veel geld gaat, minder dan voor een goede maatschappelijke reputatie. Zo trekt het hoge salaris de ‘verkeerde’ mensen aan. Het zou beter gaan als er werd gezocht naar topmensen die een goede maatschappelijke reputatie belangrijker vinden dan een extreem hoog salaris. Je kunt die mensen gemakkelijk selecteren. Zij zullen onmiddellijk afzien van een salarisverhoging als ze merken dat dat onrust in de samenleving veroorzaakt. Mooie assessmenttest voor toekomstige bankmanagers: ‘Er wordt je 400.000 euro aangeboden, maar je weet dat dat je maatschappelijke reputatie stevig aantast. Wat doe je?’ Degene die het aanbod afwijst, is voor de kortetermijnwinst van de bank misschien minder goed, maar voor de lange termijn voor zowel de bank als de samenleving de beste kandidaat.

Programmacoördinator Science, Business and Policy aan de RUG