Bo&Caro

Apps bouwen in de gevangenis van Anne Frank

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een balletje putten bij golf app Birdy en IT-bedrijf Label A
Wie: Chris Hall, eigenaar van Label A en Justus Warffemius, founder van Birdy samen met Mitchell Westerduin

Een gevangenis omgebouwd tot kantoor komt minder vaak voor dan omgekeerd. Toch is dit het geval bij IT bedrijf Label A, dat huist in het ooit beruchte Amsterdamse Huis van Bewaring nummer 1. Waar in de Tweede Wereldoorlog veel joden, onder wie Anne Frank, werden opgesloten in afwachting van hun deportatie wordt nu onder andere de app Birdy gebouwd. Daarmee kun je snel zoeken of er ergens in Nederland een golfbaan vrij is. Zo gaan die dingen.

Liefdesbaby

Het kantoor is de grote trots van Chris Hall van Label A en Justus Warffemius van Birdy. Ze kennen elkaar al achttien jaar en durven elkaar inmiddels wel vrienden te noemen. “Goede vrienden”, bloost Warffemius. Samen ontwikkelden ze de eerdergenoemde app Birdy – hun liefdesbaby. Warffemius: “We wilden een app bouwen waarmee je het probleem van eerst alle golfbanen moeten af bellen om te vragen of er nog plek is voor een spontaan potje golfen oplossen.” Inmiddels is de app zo’n 23.000 keer gedownload en staat er een grote internationale uitbreiding op het programma.

Chris Hall en Justus Warffemius slaan een balletje.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Prison Break

Leuk, maar terug naar het kantoor. Daar hebben de jongens een minigreen laten aanleggen zodat er af en toe even geput kan worden. Wat butsen in de muur duiden op iets te venijnig geslagen balletjes. “Als mensen kritiek hebben op de app trek ik me dat heel persoonlijk aan”, vertelt Warffemius. “Soms word ik dan boos.” Gelukkig kan hij zich terugtrekken naar een verdieping hoger. Daar is het nu nog een beetje kaal maar Hall is van plan er een heuse lounge van te maken. “Met zitzakken en alles.”

Nu ligt er alleen nog een matrasje op de grond. “Voor als het heel laat wordt hier”, verklaart Hall. Want er wordt hard gewerkt bij Label A. Maar dat wordt op zijn tijd dan weer beloond met een groot feest voor het hele kantoor. Vorig jaar nog, met als toepasselijk thema ‘prison break-in’. “We lieten de dj verkleed als gevangene over het Max Euweplein (de voormalige luchtplaats van de gevangenis) rennen, terwijl we hem achternazaten met grote zoeklichten”, vertelt Hall glunderend. “Uiteindelijk hebben we hem gepakt en veroordeeld tot de hele nacht plaatjes draaien.”

Zo gaan die dingen.