Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Alcoholische fanaat

De klok heeft nul uur geslagen, u luistert naar Meniscus & Co. Heel wijs dat u weer heeft afgestemd. Vannacht ontvangen we niemand minder dan Bjarne Riis, alias monsieur soixante pourcent. Welkom Bjarne in onze morsige plattelandsstudio. Fijn dat je zo snel kon komen. Wat zal het zijn, qua drank?

– „Een watertje.”

Zelf ga ik voor iets sterkers als je het niet erg vindt , maar het watertje komt eraan. Vertel eens Bjarne. Oleg Tinkov die al eerder in kennelijke staat op de stoel zat waarop jij nu zit heeft je zonder opgaaf van redenen op non-actief gesteld. Wij zijn natuurlijk geïnteresseerd naar die niet opgegeven redenen.

– „Flauw om me aan te kondigen als monsieur soixante pourcent. Dat label heb ik al jaren aan mijn oor. Maar ik was in mijn tijd een kleine jongen qua bloedmanipulatie, hoor. De geschiedschrijving rehabiliteert me stilaan. En ja, Oleg heeft me inderdaad op non-actief gesteld. Meer weet ik ook niet.”

Bjarne, eerst was je de eigenaar van de wielerploeg Saxo-bank. Toen verkocht je de licentie voor een miljoen of zes aan Oleg Tinkov, maar je bleef voor ongeveer een miljoen euro per jaar aan als algemeen manager. Opeens ziet Oleg het niet meer zitten met je, al zegt hij er niet bij wat er aan schort?

– „Ik word zo moe van dit gevis.”

Hoezo, moe? Een andere invalshoek: De renners bij Saxo-Bank tekenden voornamelijk om het motiverende en inspirerende genie dat je zou zijn. Alberto Contador geeft nog steeds hoog over je op. Heeft Oleg hem enige opgaaf van redenen verstrekt?

– „Ik ben echt te moe om me dat af te vragen. Kun je Alberto hier niet uitnodigen?”

Oleg Tinkov zei ooit in een interview dat jij op zijn vrouw lijkt. Zij vertegenwoordigt het aan hem tegengestelde maar ook complementaire principe van de nederige dienstbaarheid. Hij leeft al vijfentwintig jaar met haar, maar jullie beide halen het eerste lustrum niet eens. Dus, wat ging er mis?

– „Hopelijk zei hij er niet bij dat mijn vrouw op hem leek.”

Dat niet. Hij zei wel dat tegengestelde polen veel positieve energie kunnen genereren.

– „Het is een visie…”

Naar buiten toe presenteert Tinkov zichzelf als een alcoholische wielerfanaat, een mediageile rijkaard die denkt dat succes te koop is. Hoe is hij zonder camera erbij?

– „Ach, Oleg had liever zelf als monsieur soixante pourcent de Tour gewonnen. Hij had mij willen zijn.”

In een vrij recente Deense documentaire vertelde je – en het kwam het erg moeizaam uit – dat je je onder behandeling van een psycholoog had gesteld. Was Oleg Tinkov de aanjager van je depressies?

– „Kijk, ik had zijn karakter willen hebben. Als ik meer Oleg was geweest had ik hem ver van me gehouden.”