‘Zo’n topacteur is altijd boeiend, zonder iets te doen’

De 32-jarige regisseur debuteerde sterk met misdaaddrama ‘Infiltrant’. Stiekem droomt hij weleens van een film in zijn moedertaal, Spaans. Met een hoofdrol voor Javier Bardem, of Benicio del Toro.

Foto Rien Zilvold

Ik ben een kind van twee culturen: mijn moeder is Venezolaans en mijn vader Nederlands. Ik heb tot mijn achttiende in Venezuela gewoond. Daar werd ik altijd gezien als Nederlander. En toen ik hierheen verhuisde werd ik gezien als een buitenlander.

„Identiteit is daardoor een onderwerp waar ik veel mee bezig ben. Zo kwam ik op het idee voor mijn debuutfilm Infiltrant. Nasrdin Dschar speelt een politieman die half Nederlands en half Marokkaans is. Hij wil niks weten van zijn Marokkaanse achtergrond. Uitgerekend hij gaat undercover in de Marokkaanse drugswereld – een actueel onderwerp. Als je het nieuws volgt, zie je dat de rol van Marokkaanse criminelen groeit. Infiltrant speelt met dat gegeven.

„Dat is een klassiek infiltrantenverhaal, met het verschil dat de nadruk niet ligt op loyaliteit maar op identiteit. Iedereen worstelt daarmee. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Waar voel ik me thuis?

„Het is mijn droom om ooit een Spaanstalige film te maken. Dat is mijn moedertaal. Ik voel me lekker in die taal. Het emotioneel bereik van het Spaans is groter, fysieker. Dat vind ik mooi. Maar ook: je komt in andere landen terecht met een Spaanstalige film, de markt zou groter zijn.

„Wie ik zou vragen? Javier Bardem en Benicio del Toro. Ik vind het spannend om naar hen te kijken, ongeacht hun rol. Dat komt door hun uitstraling; ze hoeven weinig te doen of te zeggen om interessant te zijn op beeld. Kevin Spacey heeft dat ook, in de serie House of Cards bijvoorbeeld. In mijn beleving leest hij twee minuten voor het draaien het script en maakt er dan moeiteloos iets spannends van. Hij staat daar gewoon, met die blik in zijn ogen. Dat is niet gespeeld. Sommige mensen hebben dat gewoon.

„Daar krijg ik een gezonde vorm van jaloezie van. Dat sommige makers met zulke topacteurs kunnen werken. Maar ik mag absoluut niet klagen. Ik heb het geluk dat ik vrij pril in mijn carrière met supergoede acteurs mocht werken: Jacob Derwig, Monic Hendrickx, Nasrdin Dchar en zo’n beetje de hele cast van Penoza, die echt van een belachelijk hoog niveau is.

„Maar Benicio del Toro vind ik zo goed dat ik zelfs zou overwegen om speciaal voor hem een script te schrijven. En dan kijken of ik dat bij zijn agent op tafel krijg. Het is een fantasie, maar mocht ik ooit de mogelijkheid krijgen om zulke topacteurs te vragen, dan doe ik het meteen.”