Wat doet een ingenieur eigenlijk?

De ingenieur van het Jaar 2015 legt het uit.

infografics Boudewijn van Diepen
infografics Boudewijn van Diepen

Allard van Hoeken (45) is de rockster onder de ingenieurs: afgelopen week werd hij gekozen tot Ingenieur van het Jaar 2015 door het het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Van Hoeken studeerde werktuigbouwkunde in Delft, werkt bij offshore bedrijf Bluewater Energy Services en ontwierp een drijvende getijdenenergieopwekker. Dat klinkt moeilijk en dat is het ook. De simpele uitleg: met dit drijvende platform kan voor de kust getijde-energie worden opgewekt. Daarmee kun je schone elektriciteit uit getijdestroom produceren. Hij leidt ons in vogelvlucht door de wereld van ingenieurs.

1 Welke ingenieurs zijn er eigenlijk allemaal? En wat doen ze?

Je hebt de traditionele ingenieurs, degenen die dingen bouwen en creëren, zegt Van Hoeken. De bruggen-, schepen- en platformbouwers.

Een jaar of veertig geleden kwamen daar elektrotechniek, ICT en informatica bij, twintig jaar geleden namen die echt een vlucht. „Denk aan hoe de auto er nu onder de motorkap uitziet. Dat is tegenwoordig een grote bak elektronica, heel anders dan de industriële opbouw van vroeger.”

De nieuwste richting kijkt naar nieuwe opwekken van schone energie, energieopslag, elektrische- en zelfrijdende auto’s.

Van hen allemaal wordt verwacht dat ze één en het liefst een paar stappen meer vooruitkijken. Als ingenieur moet je oplossingen bedenken. „Vervolgens moet je die apparaten weten te bouwen en dan ook nog eens kunnen onderhouden.”

2 Er zijn dus heel veel verschillende soorten ingenieurs. Zijn ze onder te verdelen in types?

Voor zover Van Hoeken weet niet. „Je kunt zeggen dat een werktuigbouwkundige zich meer bezighoudt met bewegende machines en onderdelen, terwijl de civiele techniek de nadruk legt op statische bouwwerken.” Typischer dan dat wordt het niet.

3 Hoe ziet een gemiddeld ingenieurs-cv eruit?

In de regel geldt: hoe hoger iemand is opgeleid, hoe groter het abstractieniveau is waarop iemand werkt. Universitair geschoolden zijn vaak bezig met de achterliggende theorie, hbo’ers werken iets praktischer, door op basis van die achterliggende theorie dingen te berekenen, en mbo’ers werken vaak op uitvoerend niveau. „Maar we werken erg nauw samen en kunnen niet zonder elkaar. Als ik iets ontwerp, heb ik advies nodig van iemand die over operationele kennis beschikt: wat werkt wel en wat werkt niet in de praktijk?”

4 In de delfstoffenwinning vind je de hoogste bonussen. Gemiddeld 13.000 euro, dat is meer dan in de financiële sector.

Dat weet Van Hoeken, maar hij denkt niet dat geld de belangrijkste drijfveer is om ingenieur te worden. Maar hij denkt wel dat salaris van invloed is als je goede mensen in de techniek wilt vasthouden. „Die stromen anders door naar beter betaalde banen op managementniveau.”