‘Donders vervelend, maar wel correct’

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gaat „de vinger aan de pols houden” bij de verhoging van de vaste salarissen van de top van de Nederlandse banken en verzekeraars. Hij zei dat gisteren in de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de salarisverhogingen bij staatsbank ABN Amro en bij ING.

Dijsselbloem herhaalde dat hij juridisch noch bestuurlijk iets kan doen tegen de verhogingen, hoe verstandig hij die ook vindt. ABN Amro en ING houden zich aan de wet en aan afspraken die eerder zijn gemaakt. Zo blijft ING onder het bonusplafond van 20 procent.

Dijsselbloem bekeek eerder of hij de vaste salarissen kan beperken, maar zag daarvan af na een negatief advies van de Raad van State. Mochten de vaste salarissen toch weer de pan uit rijzen, dan moet de Tweede Kamer misschien de wetgeving aanscherpen, suggereerde hij.

Bij RTL Z gaf Dijsselbloem even later toe dat hij de kwestie bij ABN Amro „donders vervelend” vindt, maar hij kan eerder gemaakte afspraken niet terugdraaien. Hij legde uit dat de banktop in 2011 nog recht had op een bonus van 50 procent. Die is toen op nul gezet en er is een compensatie van het vaste salaris tegenovergesteld. Daarvan is twee jaar afgezien, maar in 2014 is die toch uitbetaald. Dat is geheel volgens de afspraken die in 2012 door de Kamer en Financiën zijn goedgekeurd. (ANP)