The Truth is Out There. De terugkeer van Mulder en Scully

Nu bakken met geld verdiend wordt met televisie- en webseries zoals Breaking Bad, The Walking Dead, en oude series als Twin Peaks en 24 al een revival kregen, was het wachten op de terugkeer van een van de meest populaire dramaseries uit de jaren negentig: X-Files. Zo geschiedde. Of dat een succes wordt? The Truth is Out There.

Voor de juist sfeer tijdens het lezen, druk je op play:

FOX maakte gisteren bekend dat FBI-agenten Mulder en Scully, gespeeld door David Duchovny en Gillian Anderson, in zes afleveringen nieuwe paranormale avonturen gaan beleven en nieuwe complottheorieën mogen ontvouwen.

Twitter avatar GillianA Gillian Anderson Mulder, it’s me. Are you ready? MT @MichaelAusiello XF Revival Official @DavidDuchovny & @GillianA Back for 6 New Eps http://t.co/qZi1v8RazZ
Twitter avatar davidduchovny David Duchovny It’s been 13 years, hope my suits still fit. #XFilesReunion http://t.co/T8Yx6J8a5m http://t.co/L1ZM9BzXCr

Elke aflevering van de serie draaide om een onverklaarbare en onopgelost FBI-zaak: een X-file. Mulder zocht daarbij vaak naar buitenaardse, paranormale verklaringen, Scully naar wetenschappelijke. Per aflevering werd meestal één zaak behandeld. NRC-recensent Dana Linssen schreef in 1998, bij het verschijnen van de eerste film:

“In de eerste scène wordt een moord gepleegd, een man vermist, een vrouw aangevallen of wordt er alleen maar gesuggereerd dat er iets ongewoons aan de hand is. Dan komen onze onverschrokken FBI-agenten erbij om uit te zoeken wat er is gebeurd en daar gaat het vervolgens mis met de alledaagse logica. De daders zijn nooit gewone daders en dezelfde ‘feiten’ die ze achter tralies kunnen krijgen, kunnen ze ook weer vrijspreken. Je krijgt nooit iets te zien en er wordt nooit iets opgelost.”

Door de gehele serie was een aantal rode draden gevlochten. Zo speurde Mulder naar de waarheid achter de ontvoering van zijn zusje, waarbij hij nadrukkelijk naar daders buiten deze aarde zocht. De pogingen van de Amerikaanse overheid om de zoektocht van Mulder en Scully te frustreren, kwamen ook steeds terug.

De serie maakte in 1993 zijn debuut op televisie en heeft negen seizoenen gedraaid. De serie won 15 Emmy’s en 5 Golden Globes. Op het hoogtepunt keken ruim 27 miljoen Amerikanen naar de serie, en ook in Nederland waren veel kijkers aan de buis gekluisterd. De laatste aflevering van de serie werd in 2002 uitgezonden.

Geen garanties

Ondanks de grote hoeveelheid fans jaren terug, lijkt een terugkeer geen gegarandeerd succes. In de laatste seizoenen trad al mysteriemoeheid op en liepen de kijkcijfers terug. Dat had mede te maken met het vertrek van David Duchovny, maar ook de harde realiteit na 9/11 speelde mee. NRC-journalist Japke D. Bouma schreef destijds:

“Tegenwoordig kan elk flatgebouw zomaar instorten. Elke man achter je in een vliegtuig kan een bom in zijn schoenen hebben. Het kwaad komt niet uit de ruimte, maar is aardser dan ooit. Sterker nog, de fictie mag tegenwoordig wel wat minder eng dan de realiteit.”

De eerste poging tot een revival, met een film in 2008, was ook geen succes. De eerste film uit 1998 had een opbrengst van bijna 84 miljoen dollar, maar de tweede kreeg slechte recensies en leverde slechts 21 miljoen dollar op. Dat kwam volgens André Waardenburg van NRC juist weer doordat de film opeens te aards was geworden.

“Eigenlijk gaat Carters scenario niet ver genoeg. Geen aliens, laat staan vreemde fenomenen. Een pedofiele priester met visioenen, dat is alles.”

Voedingsbodem voor complottheorieën

Fox durft het nu toch aan om scenarioschrijver Chris Carter weer in te huren, zodat hij de acteurs Anderson en Duchovny weer allerlei vreemde avonturen kan laten beleven. En wellicht lukt de revival nu ook wel, gezien andere successen. De Amerikaanse zender bracht vorig jaar een van de populairste series uit de zeroes terug, 24 met hoofdrolspeler Jack Bauer. Mogelijk volgt volgend jaar weer een nieuw, tiende seizoen.

Dat in het echte leven complottheorieën in zwang zijn, pleit ook voor nieuwe succes van X-Files. Veel mensen geloven tegenwoordig (€) dat een geheime macht dingen bepaalt. Zo denkt een groep Amerikanen dat vaccinaties zijn bedoeld om kinderen ziek te maken - een complot dus van de farmaceutische industrie.

Een goede voedingsbodem voor Mulder en Scully en de altijd in rook gehulde ‘cigarette smoking man’ (CSM voor fans):

Carter gelooft er in ieder geval in:

“The good news is the world has only gotten that much stranger, a perfect time to tell these six stories.”

De opnamen beginnen waarschijnlijk komende zomer. Wanneer de eerste aflevering te zien is, is nog niet bekend.