Snackmaker Van Geloven krijgt Brits-Amerikaanse eigenaar

Het moederbedrijf van de Mora-snacks houdt een minderheidsbelang in het concern met 900 werknemers.

Krokettenfabrikant Van Geloven in Tilburg, bekend van het merk Mora, heeft een nieuwe eigenaar. De Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij TowerBrook Capital Partners neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf, zo heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

De nieuwe eigenaar koopt aandeelhouders Lion Capital en Avedon Capital Partners uit. Hoeveel met de overname is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht. De directie van de snackfabrikant behoudt een minderheidsbelang.

Van Geloven is de Nederlandse marktleider in snacks. De maker van de Mora-snacks en de Bourgondiër-kroket had vorig jaar in Nederland en België een omzet van 195,4 miljoen euro.

Het concern bestaat sinds 1960. Oprichter Ad van Geloven begon zijn loopbaan met het maken van ragout en soep in blik. Kort daarna legde hij zich toe op de productie van kroketten, gevolgd door onder meer saté, nasi- en bamisnacks en frikandellen.

In 2006 nam Van Geloven het merk Mora over van het Brits-Nederlandse zeep- en voedingsmiddelenconcern Unilever. Het bedrijf telt circa negenhonderd werknemers, van wie zo’n zevenhonderd in Nederland.

Sinds 2012 is al vaker gesproken over een fusie of overname van Van Geloven. Zo wilden Lion en Avedon de snackmaker laten samengaan met branchegenoot Royaan, bekend van de merken Van Dobben en Kwekkeboom en grotendeels in handen van investeringsmaatschappij NPM Capital. Die deal ketste echter af. Sinds vorig jaar stond Van Geloven weer te koop.

TowerBrook geldt als een grote en kapitaalkrachtige investeerder, zegt Van Geloven-topman Peter Doodeman in het persbericht over de overname. De koper is bereid fors in het bedrijf te investeren, zegt hij. Dit biedt Van Geloven de kans om verder te groeien in Europa.