Sean Penn met spierbundels

Op 54-jarige leeftijd sluit Sean Penn zich aan bij de groeiende groep acteurs op leeftijd die zich (opnieuw) laten gelden als actieheld: zie Liam Neeson (Taken) en de jarentachtigtorso’s uit The Expendables. Over torso’s gesproken: in The Gunman zien Sean Penns opgepompte spierbundels er imposant uit, wat regisseur Pierre Morel (Taken) graag benadrukt door hem veelvuldig met ontbloot bovenlijf te filmen. Gezien zijn vele littekens is het bovendien een lichaam dat flink geleden heeft. In de operateske climax wordt Penn dan ook nog eens vergeleken met een briesende maar trotse stier.

The Gunman draait om blank schuldgevoel over een politieke huurmoord in Congo die vooral gunstig uitpakte voor geldbeluste westerlingen, maar het Afrikaanse land in een nog grotere chaos stortte. Als dit verleden jaren later weer opspeelt, wordt het tijd om die fout alsnog recht te zetten, wat resulteert in strak gefilmde maar brute scènes met een hoge ‘body count’. Gelukkig allemaal met een goed doel: Afrika redden.