Salade met pomelo, kokos en citroengras

De pomelo ziet eruit als enorme peervormige grapefruit. Pomelo’s zijn groot, wel 25 cm in diameter, maar veel van dat volume bestaat uit schil en een vrij dikke witte membraanlaag. De smaak van de pomelo lijkt op die van grapefruit, maar mist het bittertje van de grapefruit dat veel mensen tegenstaat. Het vruchtvlees is wat steviger en minder sappig dan van een grapefruit. Omdat stukjes pomelo stevig blijven en er nauwelijks sap uit loopt, zijn ze heel geschikt om in een salade te verwerken. Salade met pomelo is enorm populair in Thailand. Deze salade met kokos en citroengras is vrij zoet en fris. Als je geen pomelo maar grapefruit gebruikt, kun je wat meer honing toevoegen.

Rooster de kokos en cashewnoten in een droge koekenpan op laag vuur. Roer af en toe tot ze goudkleurig zijn. Laat ze wanneer ze goudbruin zijn meteen uit de pan glijden om te voorkomen dat ze te donker worden. Snijd beide uiteinden van de pomelo en snijd de schil op verschillende plekken van boven naar beneden in. Trek de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in segmenten, verwijder de witte, taaie vliezen rond de partjes en snijd de partjes in stukken. Doe ze in een grote mengkom, voeg de rest van de ingrediënten toe en schep alles om. Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schenk over de salade. Schep om en dien meteen op.