RUG opent als eerste Nederlandse universiteit een campus in China

De Rijksuniversiteit Groningen opent eind 2016 in de Chinese stad Yantai een campus voor 10.000 landbouwstudenten.

In navolging van Amerikaanse, Australische en Britse universiteiten gaat de Rijksuniversiteit Groningen als eerste Nederlandse universiteit een eigen campus openen in China. Het contract voor de 34 vierkante kilometer grote RUG-campus in de Shandongse stad Yantai, op 700 kilometer van Beijing, is vandaag getekend door collegevoorzitter Sibrand Poppema in Shanghai in het bijzijn van de Nederlandse premier Mark Rutte.

De Groningse universiteit, die veel investeert in landbouwkundig onderzoek en nauw samenwerkt met grote bedrijven als Friesland Campina, gaat in zee met de Chinese Landbouw Universiteit en de stad Yantai.

De uitbreiding naar China is in de eerste plaats bedoeld om de internationale bekendheid van de RUG te vergroten op de grootste onderwijsmarkt (jaarlijks 7 miljoen nieuwe studenten) ter wereld. De University of Groningen Yantai gaat eind 2016 open. Vanaf 2017 moeten 10.000 studenten precies hetzelfde hoger onderwijs krijgen als in Groningen.

Terrein, reeds bestaande gebouwen en nieuwbouw worden gefinancierd door Yantai en krijgt de RUG gratis. De tientallen nieuwe stafleden komen in dienst van de universiteit in Nederland en worden betaald uit de collegegelden uit China. Eventuele winsten worden geïnvesteerd in de universiteit van Yantai en zullen niet naar Nederland vloeien. De voertaal van de opleidingen wordt Engels en de Chinese bachelor-studenten komen verplicht een jaar naar Groningen.

Met 1,8 miljoen inwoners is Yantai een middelgrote provinciestad. De Chinese Landbouw Universiteit, een van de vele landbouwuniversiteiten staat op de 39-ste plaats op de ranglijst van Chinese universiteiten.

Premier Rutte is vanaf vandaag in China voor een officieel bezoek. Topmensen van onder andere KLM, Unilever, Shell, Aegon, Akzo Nobel, ING en Philips reizen ook mee, onder leiding van VNO-NCW-topman Hans de Boer, evenals meer dan zestig ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Zaterdag heeft Rutte een ontmoeting met de Chinese leider Xi.