Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

RUG opent als eerste Nederlandse universiteit campus in China

Rutte vanochtend op de eerste dag van zijn bezoek aan China.
Rutte vanochtend op de eerste dag van zijn bezoek aan China. Foto ANP / Jerry Lampen

In navolging van Amerikaanse, Australische en Britse universiteiten gaat de Rijksuniversiteit Groningen als eerste Nederlandse universiteit een eigen campus openen in China. Het contract voor de 34 vierkante kilometer grote RUG-campus in de Shandongse stad Yantai, op 700 kilometer van Beijing, is vandaag getekend door collegevoorzitter Sibrand Oppema in Shanghai in het bijzijn van de Nederlandse premier Rutte.

De Groningse universiteit, die veel investeert in landbouwkundig onderzoek en nauw samenwerkt met grote bedrijven als Friesland Campina, gaat in zee met de Chinese Landbouw Universiteit en de stad Yantai. De uitbreiding naar China is in de eerste plaats bedoeld om de internationale bekendheid van de RUG te vergroten op de grootste onderwijsmarkt (jaarlijks 7 miljoen nieuwe studenten) ter wereld. De University of Groningen Yantai gaat eind 2016 open. Vanaf 2017 moeten 10.000 studenten precies hetzelfde hoger onderwijs krijgen als in Groningen.

Eventuele winsten niet naar Nederland

Terrein, reeds bestaande gebouwen en nieuwbouw worden gefinancierd door Yantai en krijgt de RUG gratis. De tientallen nieuwe stafleden komen in dienst van de universiteit in Nederland en worden betaald uit de collegegelden uit China. Eventuele winsten worden geïnvesteerd in de universiteit van Yantai en zullen niet naar Nederland vloeien. De voertaal van de opleidingen wordt Engels en de Chinese bachelor-studenten komen verplicht een jaar naar Groningen.

Met 1,8 miljoen inwoners is Yantai een middelgrote provinciestad. De Chinese Landbouw Universiteit, een van de vele landbouwuniversiteite, staat op de 39e plaats op de ranglijst van Chinese universiteiten.

Premier Rutte is vanaf vandaag in China voor een officieel bezoek. Topmensen van onder andere KLM, Unilever, Shell, Aegon, Akzo Nobel, ING en Philips reizen mee, onder leiding van VNO-NCW-topman Hans de Boer, evenals meer dan zestig ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Zaterdag heeft Rutte een ontmoeting met de Chinese leider Xi.

Lees op NRC Q ‘Iedereen wil wel mee op handelsreis naar China’ en lees ook de achtergrondverhalen ‘Welk cadeautje neemt Rutte mee?’ (€) en ‘Klein Nederland is voor groot China een bijzonder nuttig land’ (€).