President Oekraïne ontslaat lastige oligarch

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vannacht de eigenzinnige gouverneur van Dnepropetrovsk, Igor Kolomojski, naar huis gestuurd. Tijdens een ontmoeting vannacht zou Kolomojski zelf zijn ontslag hebben aangeboden. Op beelden die door het bureau van de president zijn verspreid, is te zien hoe Porosjenko en Kolomojski elkaar beleefd „bedanken voor de samenwerking”.

Het ontslag was onvermijdelijk geworden na verschillende confrontaties het afgelopen weekeinde tussen Kolomojski, behalve gouverneur ook een van de machtigste oligarchen van het land, en de regering in Kiev. De eerste vond plaats in het kantoor van een staatsbedrijf dat de oliepijpleidingen in het land beheert. Daar hield een privélegertje van Kolomojski enige tijd de burelen bezet, nadat de regering de directeur – een zetbaas van de oligarch – had vervangen. Een paar dagen later vond eenzelfde soort treffen plaats bij het kantoor van staatsoliebedrijf Oekrnafta. Inzet van de strijd vormen de financiële belangen die Kolomojski in de staatsbedrijven heeft, en die de regering aan banden wil leggen.

De grote vraag is of de zaak af is met het ontslag van de oligarch als gouverneur van Dnepropetrovsk, of dat dit de opmaat is naar verdere escalatie tussen de oligarch en de overheid. Door Kolomojski gefinancierde en uitgeruste troepen – het zogeheten bataljon Dnjepr-1 – vechten mee met het Oekraïense leger in het oosten van het land.