Rebellen naderen Aden - locatie Jemenitische president onbekend

De president van Jemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, is Aden en misschien zelfs het land ontvlucht. Persbureau AP meldt op gezag van vijf functionarissen dat hij is vertrokken naar een onbekende bestemming. Een bron bij de presidentiële garde heeft aan persbureau AFP laten weten dat Hadi zelfs het land zou zijn ontvlucht, nu shi’itische rebellen de zuidelijk gelegen havenstad naderen.

Hadi, een paar dagen geleden, tijdens een toespraak.
Hadi, een paar dagen geleden, tijdens een toespraak. Foto AFP / HO

De president van Jemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, zou Aden en misschien zelfs het land zijn ontvlucht. Persbureau AP meldt op gezag van vijf functionarissen dat hij vanuit zijn paleis is vertrokken naar een onbekende bestemming. Een bron bij de presidentiële garde heeft aan persbureau AFP laten weten dat Hadi zelfs het land zou zijn ontvlucht, nu shi’itische rebellen de zuidelijk gelegen havenstad naderen. De berichten worden ontkend door hooggeplaatste functionarissen.

Update 18.27: Er verschijnen verschillende berichten over de plek waar president Hadi zou verblijven. Havenambtenaren zeiden tegenover AP dat Hadi met vertrouwelingen Aden per boot is ontvlucht. Het presidentiële gezelschap zou ‘s middags met twee boten zijn vertrokken. Persbureau Reuters citeert echter de minister van Buitenlandse Zaken van Yemen die zegt dat Hadi nog in Aden is.

Update 16.59: De luchthaven van Aden is in handen van de rebellen, aldus persbureau AP die dat vernam van overheidsfunctionarissen. Zo wordt een vluchtweg voor president Hadi afgesloten. Volgens de overheidsfunctionarissen viel de luchthaven na stevige gevechten tussen de houthi’s en de troepen van president Hadi.

Update 13.38: De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken heeft de Arabische Liga gevraagd militair in te grijpen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 22 lidstaten gaan het ‘interventieplan’ morgen bespreken. Ondertussen melden inwoners van Aden dat gevechtsvliegtuigjes raketten afvuren in de buurt van het onderkomen van president Hadi. De luchthaven is gesloten en de vluchten zijn uit veiligheidsoverwegingen geschrapt, ambtenaren zouden naar huis zijn gestuurd. Inwoners van Aden beginnen zich te bewapenen.

Update 11.42: De minister van Defensie van Jemen en een hoge ambtenaar van zijn ministerie zijn gevangengenomen door de shi’itische opstandelingen. Dat zeggen zowel de milities als de autoriteiten. De houthi’s hebben een beloning uitgeloofd van 100.000 dollar (omgekerend 91.000 euro) voor de uitlevering van de president.

De Houthi-strijders en hun bondgenoten meldden vanochtend dat ze een luchtmachtbasis hebben veroverd die werd gebruikt door Amerikaanse troepen en Europese adviseurs om de regering te adviseren in de strijd tegen Al-Qaeda, de sunnitische terreurgroep. De basis zou zijn veroverd na een strijd met troepen die loyaal zijn aan Hadi.

Staatsgreep, maar Hadi bleef aan

De al-Annad-basis ligt op ongeveer 60 kilometer van Aden, schrijft Reuters. Nadat de basis werd ingenomen, konden de shi’itishe rebellen in één keer doorstoten tot 40 kilometer afstand van de stad. De Europese en Amerikaanse adviseurs vertrokken een paar dagen geleden al, nadat strijders van Al-Qaeda korte tijd een nabijgelegen stad hadden ingenomen.

jemenkaart
Hadi had zijn toevlucht gezocht in Aden, nadat hij vorige maand hoofdstad Sana’a moest ontvluchten. De Houthi-strijders namen afgelopen weekend delen in van Taiz, de derde stad van Jemen, en veroverden een nabijgelegen vliegveld. Hadi heeft de Verenigde Naties gevraagd om militaire steun aan zijn land.

Houthi-rebellen pleegden eerder dit jaar een staatsgreep en stuurden president Hadi weg. Hij beschouwde zichzelf nog steeds als het wettige staatshoofd van Jemen. Sunnitische extremisten profiteerden van de chaos in Jemen door in te spelen op de woede onder sunnieten.

Vorige maand sloten meerdere landen hun ambassade in het armste land van de Arabische wereld, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook Nederland haalde zijn diplomaten terug.

Lees verder in NRC: Opmars van Al-Qaeda in Jemen leidt tot wanhoop en Crisis in Jemen – een kans voor Al-Qaeda (€)