Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Chef politieke redactie RTL wordt hoofd voorlichting VVD-fractie

Foto ANP / Martijn Beekman

Kees Berghuis wordt met ingang van 1 mei a.s. hoofd voorlichting van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Dat heeft de VVD vanmiddag bekendgemaakt. Berghuis was sinds 2006 chef van de politieke redactie van RTL Nieuws.

Voor zijn werk bij RTL was Berghuis al actief in de politiek, onder meer als politiek assistent van toenmalig minister van Financiën, Gerrit Zalm.

Twitter avatar KeesBerghuis Kees Berghuis Nieuwe baan: ik word per 1/5 Hoofd Voorlichting van de Tweede-Kamerfractie van de VVD. Leg huidige functie per direct neer.

Eerder werkte hij ook als voorlichter van de VVD in de Tweede Kamer. Berghuis heeft zijn functie bij RTL Nieuws gisteren met onmiddellijke ingang neergelegd.

Twitter avatar pieterkleinrtl pieter klein Exit @KeesBerghuis en wel per nu. Tig maal dank, Kees - RTL Nieuws gaat je missen. En ik zeker. Good luck & goodbye.

Gisteren schreef Berghuis nog een column over het plan van de VVD om de grenzen te sluiten voor asielzoekers.

Twitter avatar DerkStokmans Derk Stokmans @KeesBerghuis wat een column over het sluiten van de grenzen al niet kan doen ;)
Twitter avatar JanHoedeman Jan Hoedeman @KeesBerghuis Gefeliciteerd Kees. Maar waarom je nou hiermee de PvdA moet provoceren…;-)
Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen @KeesBerghuis 1 mei, dag van de arbeid!

Meerdere journalisten maakten overstap naar politiek

Berghuis is niet de eerste journalist die de overstap maakt naar de politiek. Voormalig parlementair verslaggever Job Frieszo van de NOS werd in 2004 directeur communicatie van het ministerie van Economische Zaken.

Gerard van der Wulp, voormalig hoofdredacteur van de NOS en voorheen correspondent voor die omroep in Washington, werd in 1999 plaatsvervangend directeur-generaal bij de Rijksvoorlichtingsdienst.

Pia Dijkstra was eerder presentatrice van het NOS Journaal en is nu Kamerlid voor D66. Parlementair journalist Frits Wester bewandelde de omgekeerde weg. Hij was voorlichter bij het CDA en maakte de overstap naar RTL.