Opmeten deed ik sindsdien in millimeters

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor werkvoorbereider constructie & montage Lesley Boksebeld (22) zijn dat al zijn collega’s.

‘Op mijn allereerste stagedag bij een bedrijf voor water- bruggen- en machinebouw kwam ik binnen op de 80 meter lange werkplaats. Mijn stagebegeleider stond helemaal achterin en om hem te bereiken moest ik langs grote bruggen en andere bouwsels, best indrukwekkend. De eerste tijd begon ik onderaan en mocht ik alleen nog anderen ondersteunen. Tijdens mijn studie werktuigbouwkunde had ik geleerd over de theorie, maar nu brachten mijn nieuwe collega’s me ook het gevóél voor staal bij. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat het materiaal krimpt na het lassen en dat je daar van tevoren rekening mee moet houden.

„Daarna mocht ik kleine onderdelen van bruggen of sluizen in elkaar lassen. Soms deed ik het niet helemaal goed, dan moest alles weer uit elkaar en kon ik opnieuw beginnen. Mijn collega’s leerden me heel secuur te werk te gaan. Berekende ik daarvoor nog alles in centimeters, bij Jansen Venneboer moest alles in millimeters want dan werk je veel preciezer. In het begin ging dat nog weleens verkeerd. Meet het nog eens na, zeiden ze dan, zodat ik er zelf achter kon komen waar de fout zat.

„Al gauw mocht ik mee naar buiten voor een karwei. Bijvoorbeeld naar de tunnel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Ons bedrijf heeft er een schuif geleverd die de tunnelbuis afsluit bij een eventuele overstroming en ik moest het die dag nog wat afwerken. Buiten ervaar je dat het lastig kan zijn als je de werkplaats niet bij de hand hebt, maar daar hadden mijn collega’s allemaal slimmigheidjes voor.

„Na mijn stage kon ik blijven werken, maar anderhalf jaar later werd ik ontslagen tijdens een reorganisatie. Drie maanden heb ik toen bij een machinefabriek gewerkt, maar daar was ik veel minder op mijn plek. Toen Jansen Venneboer me belde of ik terug wilde komen twijfelde ik geen moment. Mijn vrienden zeiden: dat doe je toch niet, ze wilden eerst van je af en nu willen ze je terug! Maar ik was allang blij want het is echt een mooi bedrijf: als ik door het land rijd, kijk ik met trots naar de bruggen of een sluizen die wij hebben gemaakt.”