Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ontruiming gekraakte panden in Amsterdam voorbij

ME tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat.
ME tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat. Foto ANP / Evert Elzinga

De ontruiming van de gekraakte Tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam is voorbij. Bij de actie heeft de politie 19 personen aangehouden.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Ook het laatste pand is nu leeg. In totaal hielden we 19 mensen in en om de panden aan. Met gemeente ruimen we de straat op. #tabakspanden

Een grote politiemacht kwam vanmiddag op de been. Met een kraan liet de politie een container met ME’ers op het dak van het complex hijsen van de Tabakspanden. Ook ging de politie vanaf de straat het complex binnen. Een shovel heeft deuren en ramen op de eerste en tweede etage opengebroken.

Vanaf de daken werden de politie en de ME belaagd met vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal. De politie reageerde daarop met de inzet van een waterkanon. Bij de afzettingen in de straat ontstond rumoer. Sympathisanten van de krakers werden met politie te paard op afstand gehouden.

Ontruiming kort onderbroken na meten gas

Na het signaleren van een verhoogde gasconcentratie werd de ontruiming kort afgebroken en werd uit voorzorg de brandweer opgeroepen. Netbeheerder Liander heeft de straat deels opengebroken voor een van de gekraakte Tabakspanden om de gasleiding af te sluiten.

De politie heeft via een megafoon herhaaldelijk gesproken tot de krakers:

“Er is een hoeveelheid gas gemeten, dat zorgt voor een onveilige situatie. Verlaat het pand zo snel mogelijk.”

Twitter avatar Jelledeg Jelle de Gee Terwijl Liander naar de gasleiding graaft, roept de politie op de #Tabakspanden te verlaten. #Slangenpand http://t.co/eP2AB7Z2GI

Het gas is inmiddels afgesloten en in de straat is het weer rustig. De politie en de gemeente zullen vanavond de straat opruimen.