Merries vallen voor een ‘Barry White’

Paarden hebben dezelfde seksueel-akoestische voorkeuren als mensen. Merries houden van een laag stemgeluid. Geluidsopnamen van diep en sonoor klinkende hengsten vinden ze mooi en opwindend, relatieve falsetstemmen negeren ze. Franse onderzoekers hebben dat grootscheeps aangetoond in maneges en fokstations (PLoS ONE, online).

Het verschijnsel staat wel bekend als het Barry White-effect, naar de soft-soulzanger met het bronzen stemgeluid. Die is geliefder is dan zijn oeuvre strikt compositorisch verklaart. Weldadig ontspannen stembanden en een groots resonerende borstkas zijn belangrijker. Zijn voorganger Tom Jones gebruikte trouwens een truc die de betere hengsten ook inzetten: hoge uithalen bij het hinniken versterken de donkere ondertonen. De merries hebben gelijk met hun liefde. De lage stem heeft aangetoond verband met rustige zelfverzekerdheid en vruchtbaarheid van de hengst.

Toepassingen zijn niet ver weg. Een geopperde aanpak van gestuurde paringen is nu: dekhengsten selecteren op lage stem, zodat zij meer ontvankelijkheid tegemoet treden. Een stap verder is een dekhengst met dunne hinnik een voice-over bieden via de geluidsinstallatie. Dat laatste kan ook gebruikt worden om snel afgeleide merries wat stemmingsverhoging te bieden bij KI.