Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Ombudsman: aantal klachten Belastingdienst zorgwekkend

Het aantal klachten van burgers over de Belastingdienst is vorig jaar met een ‘zorgwekkende’ 31 procent gestegen. Dat stelt waarnemend Nationaal ombudsman Frank van Dooren in zijn jaarverslag, dat hij woensdag aanbood in de Tweede Kamer.

De Nationale Ombudsman.
De Nationale Ombudsman. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal klachten van burgers over de Belastingdienst is vorig jaar met een ‘zorgwekkende’ 31 procent gestegen. Dat stelt waarnemend Nationaal ombudsman Frank van Dooren in zijn jaarverslag, dat hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Van Dooren kreeg vorig jaar ruim 36.000 klachten binnen; dat zijn er 2000 minder dan vorig jaar. Volgens de ombudsman komt dat door de afname van het aantal klachten dat niet over de overheid gaat:

“De burger weet steeds beter waar de ombudsman voor staat en waarvoor niet.”

Afname aantal klachten

Bij de overheidsinstanties is een afname zichtbaar van het aantal klachten op vrijwel alle beleidsterreinen. Zo is het aantal klachten op het terrein van het ministerie van Veiligheid en Justitie flink gedaald, maar daar staat dus tegenover dat het aantal klachten over de Belastingdienst ‘zorgwekkend’ is gestegen met 31 procent. De Belastingdienst is koploper van de top vijftien met meer dan 6.600 klachten. De stijging bij de Belastingdienst komt voor een groot deel voor rekening van de Belastingdienst/Toeslagen. In februari verscheen nog een rapport dat de oorzaken van de klachten over Toeslagen duidde. De belangrijkste klacht was de trage behandeling van onder meer aanvragen, wijzigingsverzoeken en bezwaarschriften. Door deze lange behandelingsduur kwamen veel burgers in financiële problemen.

Fraudewet maakt crimineel van de burger

Van Dooren trok begin december nog zijn conclusies uit eigen onderzoek over de Fraudewet. Deze wet is bedoeld om fraude in de sociale zekerheid tegen te gaan, maar maakt een crimineel van de burger volgens de waarnemend Nationaal ombudsman. Wie namelijk per ongeluk een paar dagen te laat informatie aan de gemeente, het UWV of de SVB doorgeeft, wordt veel te hard gestraft.

Veteranenombudsman kreeg 101 klachten

De Nationale ombudsman treedt sinds 2013 ook op als Veteranenombudsman. Zijn eerste verslag van werkzaamheden is vandaag ook aan de Tweede Kamer aangeboden. In 2014 hebben 101 veteranen of relaties van een veteraan een beroep gedaan op de Veteranenombudsman. Daarnaast heeft de Veteranenombudsman zich op een aantal structurele thema’s gericht, waaronder de regeling Ereschuld in relatie tot de Wet werk en bijstand en het keuringsprotocol.