Obama haalt bakzeil en laat militairen langer in Afghanistan

De VS nemen geen risico en laten meer militairen achter in Afghanistan. Tot opluchting van president Ghani.

De Verenigde Staten houden tot eind dit jaar in elk geval 9.800 militairen in Afghanistan gestationeerd in plaats van de eerder geplande 5.500.

Hiermee komt president Obama, die dit gisteren bekendmaakte tijdens een bezoek van de Afghaanse president Ashraf Ghani aan het Witte Huis, tegemoet aan de wensen van zowel de Afghaanse regering als de Amerikaanse strijdkrachten. „Afghanistan blijft een heel gevaarlijke plaats”, aldus Obama. Zijn besluit kreeg ook bijval uit het Congres, niet alleen van zijn eigen Democraten maar ook van de Republikeinen.

De Amerikanen hopen hiermee een herhaling te voorkomen van wat er in Irak gebeurde na de terugtrekking van hun troepen. Daar maakte zich vervolgens de radicale Islamitische Staat meester van grote delen van het land.

Het Afghaanse leger heeft nog moeite zich zelfstandig te handhaven tegenover de Talibaan. Vorig jaar verloor het 17.000 man van de 195.000 militairen, deels door desertie, deels door verliezen op het slagveld. De hoop is dat de Amerikanen de Afghaanse strijdkrachten kunnen helpen bij een verdere professionalisering. Ze zullen ervoor zorgen dat de Afghaanse troepen „beter presteren”, aldus Ghani. De VS hebben daarnaast beloofd het Afghaanse leger zeker tot en met 2017 te zullen financieren. Toch herhaalde Obama gisteren dat hij nog steeds vrijwel alle Amerikaanse militairen voor eind 2016 wil terugtrekken uit Afghanistan.

Volgens The New York Times is een bijkomende reden voor het besluit van de Amerikanen van gisteren dat ze met de extra militairen twee bases kunnen openhouden die anders dicht zouden moeten. Van daaruit kan de CIA ook droneaanvallen blijven uitvoeren tegen de Afghaanse en Pakistaanse Talibaan. Gisteren nog werden twintig Pakistaanse Talibaanstrijders bij zulke aanvallen in het oosten van het land gedood.