Nu nog het overlijden van Chinua Achebe melden? Moet je niet doen op Twitter

Veiligheidsadviseur Susan Rice (r) tijdens een vergadering in november 2014.
Veiligheidsadviseur Susan Rice (r) tijdens een vergadering in november 2014. EPA/SHAWN THEW

De tweets zijn inmiddels verwijderd, maar de tekst hebben we nog. Begin deze week betuigde de Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice op Twitter haar spijt over het overlijden van Chinua Achebe, de ‘peetvader van de Afrikaanse literatuur’. Pijnlijk. Want Achebe stierf twee jaar geleden.

Op maandagochtend tweette Rice volgens Politico naar haar 457.000 twittervolgers:

“Vandaag is een sombere dag in Nigeria, aangezien Chinua Achebe in zijn geboortedorp ter aarde is besteld.”

In een volgende tweet:

“Een gigant van de Afrikaanse literatuur. Hij bracht het continent en Nigeria samen. Zijn werk maakte een enorme indruk op mij en mijn generatie.”

Things Fall Apart

Achebe stierf in werkelijkheid op 22 maart 2013, in de Amerikaanse stad Boston, waar hij docent was. De Nigeriaanse thingfallapartschrijver, die wegens een auto-ongeluk aan een rolstoel gekluisterd was, verwierf wereldwijde bekendheid met zijn anti-koloniale roman Things Fall Apart (1958).

Dat boek werd in meer dan vijftig talen vertaald. Er werden meer dan tien miljoen exemplaren van verkocht. Het boek werd door TIME Magazine opgenomen in de lijst van 100 beste Engelstalige romans die tussen 1923 en 2005 zijn verschenen. In 2007 kreeg Achebe de Man Booker International Prize toegekend, een belangrijke internationale oeuvreprijs.

Genant

In The Los Angeles Times noemt journalist Carolyn Kellogg de tweets van Rice ‘gênant’. Rice probeerde het nog goed te maken op Twitter, door aan te geven dat iedere mogelijkheid aangegrepen moet worden om Achebe te eren:

Ze kwam er niet mee weg. Zo reageerde ene ‘Tami’ op haar tweet: