Biografie

Nóg een boek over Steve Jobs. Dit wist je nog niet

Foto ANP

Steve Jobs zou keihard zijn geweest, nietsontziend en eindeloos veeleisend - toch proberen managers over de hele wereld zoals hij te zijn. Daarom is er nu weer een nieuwe biografie over Jobs verkrijgbaar, Becoming Steve Jobs. (Wel alleen nog in het Engels.) Het is niet het eerste boek over de overleden Apple-oprichter. Jobs blijft een inspiratiebron.

In al die boeken wordt hij bewonderd om zijn visie op werk, leven en techniek. De lessen van Steve Jobs:

Toch zijn er nog steeds dingen die we niet weten over Jobs en Apple. Zes onthullingen uit het nieuwste boek Becoming Steve Jobs.

1. Een lever in de aanbieding

De huidige Apple CEO Tim Cook bood Jobs op zijn sterfbed een deel van zijn lever aan. Maar Jobs moest daar niks van weten. Cook:

“Steve only yelled at me four or five times during the 13 years I knew him, and this was one of them.”

2. Macs bij het vuilnis

In 1998 dumpte Apple CEO Cook tienduizenden Macs op een vuilnisbelt. Gewoon omdat ze nog niet verkocht waren en niemand ze eigenlijk meer wilde hebben.

3. Kritiek op eerdere boeken

Die eerste biografie Steve Jobs was helemaal niet zo goed. Tenminste, dat vinden Cook en Appledesigner Jony Ive. Cook zegt erover:

“It didn’t capture the person. The person I read about there is somebody I would never have wanted to work with over all this time.”

4. Gates’ idee gestolen

De strategie voor de Digital Hub keek Jobs af van Bill Gates. Gates presenteerde in 2000 zijn visie waarin alle apparaten met elkaar verbonden zouden zijn. Dat vond Jobs wel een goed plan. Een haastige bijeenkomst met zijn collega’s volgde en een jaar later presenteerde Apple de Digital Hub.

5. Yahoo kopen?

Een zoekmachine, enkele patenten en een goede basis voor advertenties. Zomaar een paar dingen waar Apple van had kunnen profiteren bij een overname van Yahoo!. Toch kwam het er nooit van. Maar Jobs dacht er wel serieus over na, blijkt nu: hij sprak er met Disneybaas Bob Iger over.

6. “My cancer is back”

Dat zei Jobs tegen Disneybaas Iger net voordat de twee bekend maakten dat Disney tekenfilmstudio Pixar zou overnemen voor een bedrag van 7,4 miljard dollar. Jobs wilde het gezegd hebben zodat Iger zich nog terug kon trekken uit de deal. Zijn kinderen wisten het toen nog niet eens. Iger hield het nieuws drie jaar geheim.

Wanneer en of het boek ook in het Nederlands uitkomt, is nog niet duidelijk.