Nieuwe superheld draagt tulband en houdt van Elvis Presley

Deze maand verscheen de eerste editie van Super Sikh. Meer en meer strips hebben helden zonder christelijke achtergrond.

Geheim agent Deep Singh, een stoere bebaarde held met zonnebril en rode tulband
Geheim agent Deep Singh, een stoere bebaarde held met zonnebril en rode tulband Beeld Super Sikh Comics, 2015

De bekendste superhelden zijn westers, blank en als ze religieus zijn, meestal christelijk. Daarmee is de superheldenpoule verre van een eerlijke afspiegeling van de wereldbevolking. Vooral aan superhelden die het sikhisme aanhangen is een gebrek, vonden de twee Amerikaanse sikhs Supreet Singh Manchanda en Eileen Alden.

„Waarom zijn er eigenlijk geen sikh superhelden? Is het niet eens tijd om een held te zien met een tulband?”, zo vroegen ze zich af. Ze bedachten de strip Super Sikh over geheim agent Deep Singh, een stoere bebaarde held met zonnebril en rode tulband, en volgens de makers groot Elvisfan.

Deze maand verscheen de eerste aflevering van de strip, dankzij een crowdfundingsactie. Het doel van 5.000 dollar (4.742 euro) werd al snel gehaald – uiteindelijk zamelden ze 22.511 dollar (21.360 euro) in, genoeg voor vier edities. De makers hopen dat Super Sikh een rolmodel kan zijn waar jonge sikhs zich in kunnen herkennen. Er zijn naar schatting dertig miljoen sikhs in de wereld, de meeste in India. Super Sikh wordt online verkocht en albums worden wereldwijd verstuurd.

Hoewel de gedrukte oplage van Super Sikh slechts duizend stuks is, hopen Alden en Manchanda een grote uitgeverij als Marvel of DC te interesseren om de serie te herdrukken. Overigens loopt op crowdfundingsite Kickstarter momenteel nog een andere actie voor een superheld met dezelfde naam (maar dan zonder spatie). „Ik zou het geweldig vinden als er meer strips over sikhs verschijnen, maar het is wel verwarrend dat ze dezelfde naam hebben gekozen”, laat Eileen Alden in een reactie weten.

De website Comic Book Religion, een database waarin bijna zesduizend superhelden zijn ingedeeld naar religie, bevat maar één sikh superheld, ene Fuzobaba, en zeven sikh schurken. Moslims zijn in strips ook vaker schurk (124) dan held (65). Christelijke strippersonages zijn echter vaker held dan schurk. De site telde 523 christelijke superhelden – het alter ego van Superman, Clark Kent, ging als kind wekelijks naar de methodistische kerk.

Toch beginnen grote uitgeverijen als Marvel Comics en DC Comics meer superhelden met niet-christelijke religies te introduceren. Zo kreeg een jaar geleden voor het eerst bij Marvel een uitgesproken islamitisch personage een hoofdrol in haar eigen serie. De Pakistaans-Amerikaanse tiener Kamala Khan vecht als superheldin Ms. Marvel zij aan zij met de populaire mutant Wolverine, maar de strip bevat ook scènes waarin op een luchtige manier dagelijkse aspecten van haar religie worden besproken.