Universiteit Groningen goes China

In navolging van Amerikaanse, Australische en Britse universiteiten gaat de Rijksuniversiteit Groningen als eerste Nederlandse en Europese universiteit een eigen campus openen in China. Het contract voor de RUG-campus in de Shandongse stad Yantai op 700 kilometer van Beijing wordt vandaag getekend tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan China. De Groningse universiteit gaat in zee met de Chinese Landbouw Universiteit in Beijing en ziet het project als een mogelijkheid om internationaal te groeien. Jaarlijks komen er bij Chinese universiteiten zeven miljoen nieuwe studenten binnen en gaan 450.000 Chinese jongeren naar het buitenland om te studeren. Volgens de voorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen,Sibrand Poppema, moet de Chinese vestiging in 2017 de eerste van 10.000 studenten gaan opleiden.

De voertaal van dezelfde opleidingen die ook in Groningen gevolgd kunnen worden is Engels en de naam zal University of Groningen Yantai zijn. RUG-voorzitterPoppema zei dat in Yantai een educatieve kopie van „Groningen” zal verrijzen, inclusief afdelingen voor wetenschappelijk onderzoek. De gebouwen in Yantai staan overigens al klaar, het wachten is nu op de studenten en docenten.

Met 1,8 miljoen inwoners is Yantai een middelgrote provinciestad en de Chinese Landbouw Universiteit, een van de vele landbouwuniversiteiten, staat op de 39ste plaats op de ranglijst van Chinese universiteiten.