Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Momo Okabe wint Paul Huf Award met serie over transgenders

Foto Momo Okabe

Borstamputaties, penisconstructies en een hoop kwetsbaarheid en verdriet. Fotografe Momo Okabe (1981, Japan) heeft gisteren de Foam Paul Huf Award 2015 gewonnen met intieme fotoseries over twee van haar transgender geliefden, die ze volgt tijdens hun periode van transformatie.

Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Eerdere winnaars waren onder anderen de inmiddels internationaal doorgebroken Taryn Simon (VS) en Pieter Hugo (Zuid-Afrika).

Werk zeer persoonlijk

Momo Akabe werd gekozen uit honderd genomineerden, afkomstig uit 26 landen. De jury, onder voorzttterschap van Christopher McCall, directeur van Pier24 Photography in San Francisco, raakte onder de indruk van de emotionele kracht van haar projecten en de zeer persoonlijke aard van haar werk.

Na “levendige discussies” werd Akabe unaniem als winnaar aangewezen. Citaat uit het juryrapport:

“Momo combineert tederheid met een rauwe intimiteit, wat zichtbaar wordt door haar specifieke gebruik van kleur, de verscheidenheid van haar onderwerpen en de gevoelige wijze waarop zij een belangrijk en complex sociaal onderwerp als transseksualiteit benadert.”