Meer betalingsachterstand, maar huurders minder vaak uit huis gezet

De totale betalingsachterstand van huurders is vorig jaar fors toegenomen en rechters spraken vaker een ontruimingsbevel uit. Toch hebben woningcorporaties vorig jaar minder huurders uit hun woning gezet, schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van de vereniging van woningbouwcorporaties, Aedes.

Het voormalig hoofdkantoor van Aedes in Hilversum.
Het voormalig hoofdkantoor van Aedes in Hilversum. Foto ANP / Rick Nederstigt

De totale betalingsachterstand van huurders is vorig jaar fors toegenomen en rechters spraken vaker een ontruimingsbevel uit. Toch hebben woningcorporaties vorig jaar 15 procent minder huurders uit hun woning gezet, heeft de vereniging van woningbouwcorporaties Aedes vandaag bekendgemaakt. De cijfers zijn gebaseerd op een enquête onder 180 woningcorporaties.

Bij elkaar opgeteld hadden huurders eind vorig jaar een betalingsachterstand van 350 miljoen euro bij woningcorporaties. Dat is bijna 100 miljoen meer dan het jaar ervoor. Toch werden er vorig jaar 5900 mensen hun huis uit gezet, duizend minder dan het jaar ervoor. Huurachterstand is de belangrijkste (85 procent), maar niet de enige reden voor uitzetting. Huurders worden ook uitgezet na wietteelt, onderverhuur of woonfraude en overlast. In alle gevallen kan dat pas na uitspraak van de rechter.

1100 Noorderzonnen

Het aantal gerechtelijke vonnissen voor een huisuitzetting steeg in 2014 vergeleken met 2013 met 2 procent tot 23.500. Woningcorporaties proberen uitzetting te voorkomen, stelt Aedes. Het is een dure maatregel. De corporaties investeren in samenwerking met gemeenten en overheid in projecten om huurders in financiële nood op te sporen en hulp te bieden, bijvoorbeeld door schulden deels over te nemen.

Ondanks inspanningen om een regeling te vinden, leverden huurders in 7 procent van de gevallen na een rechterlijke uitspraak over huisuitzetting de sleutel in. In 4 procent van de gevallen vertrekt de huurder zonder overleg. In 2014 waren er ongeveer 1100 van deze zogenoemde ‘Noorderzonnen’.

Huurders in de problemen hebben geregeld ook schulden bij overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst of het Centraal Justitieel Incassobureau. Zij zijn preferente schuldeisers en krijgen dus eerst betaald zodra de huurder geld heeft. In sommige gevallen kunnen mensen na deze afschrijvingen geen huur meer betalen. Aedes stuurde over dit onderwerp een brief naar de Tweede Kamer. Vandaag wordt daar gepraat over armoede en schulden.