Koopverbod Griekse banken

De ECB in Frankfurt eist dat Griekenland snel hervormingen doorvoert.
De ECB in Frankfurt eist dat Griekenland snel hervormingen doorvoert. Foto Martin Leissl / Bloomberg

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren Griekse banken verboden om meer kortlopend schuldpapier van de Griekse regering te kopen. Daarmee snijdt de ECB, als toezichthouder van het Europese bankwezen, een manier af voor de regering van de linkse premier Tsipras om snel aan geld te komen. Tsipras wil t-bills, leningen van korter dan een jaar, uitgeven om aan de grote schuldverplichtingen van zijn land te voldoen. De banken zouden de t-bills moeten kopen. Nu hebben de Griekse banken zo’n 11 miljard aan kortlopende schuld in hun bezit. De ECB had het aantal t-bills dat Griekenland mag uitgeven al aan een maximum gebonden; het verbod aan banken om deze te kopen komt daar nog eens bovenop. De ECB voert zo de druk op Griekenland op om snel met een lijst hervormingen te komen. Dit is ook wat de andere eurolanden eisen, voordat zij een aan vorige Griekse regeringen beloofde lening van 7,2 miljard euro overmaken. Griekenland moet deze maand nog zo’n 1,5 miljard euro aan lonen en pensioenen uitkeren. (Bloomberg)