Maakt naam niet waar

Staat Sid Meiers naam in de titel van een strategiegame, dan letten de fans op. Meier is immers de bedenker van het legendarische Civilization. Is de meester in staat zijn succes te herhalen? In Sid Meier’s Starships commandeer je een vloot ruimteschepen die andere planeten bezoekt. Je doel is de planeten over te halen zich bij jouw federatie aan te sluiten, door missies voor ze uit te voeren. Ondertussen zijn er concurrerende (computergestuurde) federaties die hetzelfde proberen te bereiken. Op papier lijkt er veel variatie in de missies. Soms moet je simpelweg alle tegenstanders vernietigen, andere keren navigeer je door een doolhof van asteroïden op zoek naar de ‘uitgang’. In de praktijk voelen ze toch al snel hetzelfde aan. Daardoor voelt het spel onaf, alsof de ontwikkelaar in zijn vrije tijd aan iets knutselde wat nog niet klaar is voor de buitenwereld. Als Sid Meiers naam niet in de titel had gestaan, was Starships waarschijnlijk niemand opgevallen.